europska himna

U Toplicama će se u utorak oriti 'Oda radosti', evo i zašto

Objavljeno: 21.03.2022. 09:40

Zadnja izmjena: 21.03.2022. 10:08

Grad Varaždinske Toplice pozivaju vas na besplatni koncert povodom Svjetskog dana vode, u utorak 22. ožujka u 17.30 sati.

Uvodno će učenici puhačke sekcije Glazbene škole u Varaždinu odsvirati Beethovenovu Odu radosti nakon čega će posjetitelji uživati u poznatim melodijama jazz klasika u izvedbi dua Hrvoje Šenjug, prof. (gitara) i Oliver Potočnik (saksofon).

Varaždinske Toplice su od 2022. godine članica Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova te su punkt na kulturnoj ruti Vijeća Europe. Obilježavanje Svjetskog dana vode prva je službena aktivnost u sklopu našeg članstva u ranije spomenutoj asocijaciji.

Zašto Beethoven?

Ludwig van Beethoven za života je radi liječenja boravio u nekoliko spa gradova- Baden, Františkovy Lazne, Marianske Lazne i Karlovy Vary. U Badenu kod Beča nastali su dijelovi njegove Devete simfonije. Poznata Oda radosti (Ode to Joy) postala je Europska himna, a danas su nam, više nego ikad, potrebni radost, kultura, razumijevanje, tolerancija i jedinstvo.

- S nadom u bolje sutra, uživajmo u glazbi na najznačajnijem arheološkom lokalitetu regije- Aquae Iasae - poručuju iz Grada.

Komentari