sjećanje na žrtve

FOTO: U Toplicama se komemoracijom prisjetili žrtava grobišta Leskovec

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.10.2017. 11:11

Zadnja izmjena: 02.10.2017. 17:32

U petak je u Varaždinskim Toplicama održana komemoracija za žrtve grobišta Leskovec, a  tim su povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće kod križa na spomen području Leskovec, baš kao i kod spomenika stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Svibovcu.

Ovom komemoracijom građani Varaždinskih Toplica i okolnih naselja prisjećaju se događaja od prije 74 godine, kada su partizanske postrojbe 29. rujna 1943. godine, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica, bez suđenja mučili i poubijali više od stotinu zarobljenika. Riječ je o jednoj od prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

Na komemoraciji su između ostalih prisustvovali saborski zastupnik Anđelko Stričak, predstavnice Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Pantenieri i Helena Černi, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac i gradonačelnica Dragica Ratković.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u župnoj crkvi Sveta tri kralja u Svibovcu održana je komemoracija te sveta misa za žrtve grobišta Leskovec i stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i za poginule u Domovinskom ratu.

 

 

Komentari