U Toplicama predstavljena knjiga mons. Košića "Biskup na prvoj crti"

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.02.2014. 07:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Nakon misnog slavlja koje je u župnoj crkvi Sv. Martina u Varaždinskim Toplicama predvodio sisački biskup Vlado Košić te klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje se svakog četvrtka slavi u župnoj crkvi, upriličeno je u četvrtak 20. veljače u prostorima župnoga pastoralnog centra predstavljanje knjige "Biskup na prvoj crti".

Riječ je o knjizi u kojoj su sabrane izabrane propovijedi biskupa Košića, izrečene tijekom njegova petogodišnjega biskupskog služenja u ponovno uspostavljenoj Sisačkoj biskupiji.

Predstavljanje te zanimljive knjige, koja sadrži odabrane propovijedi biskupa Košića, najavio je domaći župnik Stjepan Mostečak, kratkim pozdravom gostima: varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku, požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, bolničkom dušobrižniku preč. Andriji Jagečiću, nakladniku knjige Stjepanu Juraniću te nazočnim svećenicima Varaždinsko-topličkoga dekanata i svećenicima koji su trenutačno na oporavku u topličkoj bolnici, gradonačelnici Varaždinskih Toplica Goranki Štefanić te ravnatelju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Damiru Mihaliću.

Crkvene i svjetovne uglednike pozdravio je domaćin, toplički župnik Stjepan Mostečak, te pritom podsjetio kako je na istome mjestu, 2011. godine predstavljena knjiga istoga autora "Župnik na prvoj crti".  

Nakon uvodne riječi biskupa Josipa Mrzljaka, prisutnima se obratio i nakladnik Juranić istaknuvši kako "ova knjiga nije politički pamflet, nego poziv na zauzeto kršćanstvo". 

Govoreći o knjizi, koja je plod njegove biskupske službe, biskup Vlado Košić je za više od četrdeset objavljenih propovjedi, izjavio kako se tiču društvenog angažmana kojeg trebamo ostvarivati u hrvatskoj domovini.

- Trebamo se Bogu moliti i hrabro reći što je istina koja se često prešućuje u našoj sadašnjosti. Naša je dužnost da se zalažemo za društvenu pravednost - istaknuo je biskup Košić.

Voditeljica župnog Caritasa Ankica Ivanušec je u ime topličke župe biskupu Košiću predala novčani dar za stradale vjernike u poplavi koja ih je zadesila ovih dana. 

 

Komentari