VIJEĆE ZA KOMUNALNU PREVENCIJU

ZABRINJAVAJUĆI PODACI U Toplicama se broj prometnih nesreća povećao za čak 67 posto

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.03.2019. 08:20

Zadnja izmjena: 22.03.2019. 08:20

U Varaždinskim Toplicama održana je sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju koju je predvodila njegova predsjednica i gradonačelnica Dragica Ratković.
I dok je s jedne strane pohvaljena činjenica da je u 2018. godini zabilježeno deset kaznenih djela manje nego godinu dana ranije, brine podatak o povećanju broja prometnih nesreća za čak 67 posto.

Tome treba pridodati i čak 29 posto više ozlijeđenih dok je jedna osoba smrtno stradala.
Treba imati na umu da je proteklih godina porasla gustoća prometa kroz većinu gradskih
naselja, a samim time i rizik od prometnih nesreća je daleko veći – rečeno je na Vijeću
tijekom rasprave. Kao jedan od problema u prometu istaknut je primjer Tuhovca, naselja u kojem školski autobus staje na nekoliko mjesta i prikuplja djecu te ih odvozi u školu. Problem predstavljaju velike brzine automobila, ali i gusti kamionski promet.

- Već smo nekoliko puta na Gradskom vijeću Varaždinskih Toplica predlagali inicijative oko obilježavanja i osvjetljivanja pješačkog prijelaza, ali i druge mjere poput dodatnih prometnih znakova, ležećih policajaca, mjerača brzina. Grad će i dalje ustrajati na inicijativi prema nadležnim institucijama kako bi se dodatnim mjerama postigla veća sigurnost – naglasila je gradonačelnica Ratković.

Iako je broj kaznenih djela smanjen, ostao je gotovo jednaki broj provala i krađa, posebno u vikendice, a na sjednici je rečeno kako će se tom problemu u većoj mjeri doskočiti nakon što se na još nekoliko lokacija postavi video nadzor. 

Grad velikih problema ima i s ilegalnim odbacivanjem otpada u okoliš. Nelegalno bacanje
smeća poprimilo je velike razmjere, a gradskom komunalnom redarstvu u većini takvih
slučajeva su vezane ruke. Naime, nakon što se pronađe ilegalni deponij, krivac za bacanje smeća ostaje nepoznat, a Gradu ostaje troška zbrinjavanja odlagališta.

Toplička vatrogasna zajednica upozorila je na problem paljenja na otvorenom. Iako je
posljednjih godina manje otvorenih požara, štete koje nastaju prilikom nesavjesnog paljenja korova su sve veće.
 

Komentari