dvodnevna manifestacija

FOTO: U Varaždinskim Toplicama održan dvodnevni program 27. izdanja „Kajkavijade“

Objavljeno: 20.11.2019. 08:38

Zadnja izmjena: 20.11.2019. 08:49

U Varaždinskim Toplicama proteklog je vikenda održana tradicionalna manifestacija „Kajkavijada“. Već 27. izdanje ovog popularnog događanja okuplja djecu od najranije dobi do navršenih 18 godina, a sve s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine.

Dvodnevno događanje rezervirano je za nastupe mališana vrtićke dobi, učenike nižih i viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce. – Djeca se predstavljaju raznovrsnim programima koje su uz pomoć svojih voditelja uvježbali tijekom godine. I ovoga puta mogli smo uživati u izvrsnim recitacijama, recitalima, dramskim i scenskim igrama, pjesmama, plesu, folklornim koreografijama, prikazima dječjih igara i raznim drugim ostvarenjima na kajkavštini – rekla je Smirna Turkalj, predsjednica Društva Naša djeca Varaždinske Toplice.

„Kajkavijada“ okuplja izvođače iz županija kajkavskog govornog područja pa su osim djece i mladih iz Varaždinske županije, na okupljanje u Varaždinske Toplice stigli izvođači iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije. I dok je prijašnjih godina glavnom pozornicom prošlo i više od tisuću izvođača, ove se godine iz opravdanih razloga okupilo njih 300-tinjak. Ove godine kao posebni gosti manifestacije stigli su članovi Udruge invalida rada Grada Zagreba, koji su iz publike pratili cijeli program. Nije izostala niti izvedba djela književnice i novinarke Božice Brkan, koja za članove Društva Naša djeca „Vladimir Nazor“ iz Križa svake godine pripremi originalni materijal.

Komentari