novitet i u turističkoj ponudi

U Varaždinskim Toplicama otkrivena Stopa sv. Martina

Objavljeno: 11.11.2016. 09:53

Zadnja izmjena: 11.11.2016. 09:59

U četvrtak je u Varaždinskim Toplicama svečano otkrivena Stopa sv. Martina čime su Varaždinske Toplice ušle u obitelj desetak gradova i općina u Hrvatskoj te dvjestotinjak širom Europe koji štuju ili su posvećeni svetom Martinu.

– Pridružili smo se gradovima i općinama ne samo iz Hrvatske već i iz cijele Europe koje štuju ili su posvećene svetom Martinu – izjavila je direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica Lana Husnjak.

Stopa svetog Martina otkrivena je ispred župne crkve sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplica, a osim kulturne i tradicijske vrijednosti Stopa je jedan mali novitet u turističkoj ponudi Varaždinskih Toplica.

– Ovo je dio kulturnog odnosno vjerskog turizma i svi oni koji idu putem svetog Martina mogu svratiti u Varaždinske Toplice i župu svetog Martina. Već sada ima najava da će stizati hodočasnici, a odaziv Topličanaca prilikom otkrivanja Stope dokaz je da smo ponosni na činjenicu da pripadamo velikoj obitelji gradova i općina posvećenih svetom Martinu – kazala je gradonačelnica Goranka Štefanić.

Vlč. Stjepan Mostečak, govoreći o svetom Martinu, naglasio je da je on kao biskup prije svega pomagao siromašnima i obilazio svoje župe i župljane. Više se družio s jednostavnim ljudima nego s velikašima tog vremena.

Inače, izradu Stope svetog Martina novčanom donacijom pomogla je predsjednica Udruge žena "Naši cajti" Dragica Ratković dok je Grad na sebe preuzeo obvezu plaćanja godišnje članarine.

Komentari