Etno kuća Toplice

FOTO: DAN EUROPSKE BAŠTINE U Varaždinskim Toplicama otvorena tradicijska kuća

Objavljeno: 26.09.2019. 12:53

Zadnja izmjena: 26.09.2019. 13:05

Povodom Dana europske baštine u Varaždinskim Toplicama u srijedu za razgled otvorena obnovljena tradicijska kuća, za koju je tijekom istražnih i konzervatorskih radova utvrđeno da je izgrađena davne 1801. godine.

Na značaj ovog zaštićenog spomenika kulture, koji se nalazi u sastavu lokalnog Zavičajnog muzeja, u sklopu programa osvrnula se gradonačelnica Dragica Ratković, podsjetivši okupljene da su Varaždinske Toplice izrasle na zasadama antičke i rimske kulture.

- Ona je u ovom kraju ostavila neizbrisiv trag, kojim se dičimo i ponosimo. Tijekom stoljeća koja su slijedila od uređenje prvih rimskih kupališta, naš se grad razvijao kao mjesto mondenih ali i pučkih toplica. Ovo je bilo mjesto u koje su ljudi dolazili kako bi ozdravili, ojačali, odmorili se i dobro zabavili – naglasila je gradonačelnica, dodavši kako se ovakvim prigodnim okupljanjem zapravo odaje počast kulturnoj baštini koja može potaknuti brojne načine za vrhunsku razonodu.

Osim statičke sanacije tradicijske kuće, rekonstruiran je slamnati krov i slijedi unutarnje uređenje s novim muzejskim postavom. - Kako je spomenula gradonačelnica, umjetnost i zabava su moto ovogodišnjih Dana europske baštine i zato je u Toplicama pripremljen popratni kulturno – umjetnički program uz sudjelovanje članova KUD-a Varaždinske Toplice. Zadovoljni smo postignutim, jer radovi na ovakvim objektima su iznimno zahtjevni. Riječ je o „starinskoj gradnji“ kuće nastale na samom početku 19. stoljeća i u suradnji sa Zavičajnim muzejom Varaždinske Toplice, odlučili smo da ostavimo jedan zid nedovršen kako bi se vidjela struktura gradnje objekta – rekla je Vesna Juraga Pascuttini, pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina.

Komentari