slavi se diljem svijeta

U varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan operacijskih sestara

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.02.2019. 12:50

Zadnja izmjena: 18.02.2019. 12:57

Operacijske sestre Opće bolnice Varaždin obilježile su Međunarodni dan operacijskih sestara koji se slavi diljem svijeta.

Kako poručuju iz varaždinske bolnice, edukacija operacijskih sestara traje nekoliko godina da bi sestra bila spremna za samostalan rad. Radi se na različitim područjima abdominalne kirurgije, traumatologije i ortopedije, otorinolaringologije, ginekologije, neurokirurgije, dječje kirurgije, okulistike, plastične i vaskularne kirurgije. Djelokrug rada je velik pa je potrebno cjeloživotno obrazovanje.

- Uvođenje instrumentiranje kao izbornog predmeta u srednje medicinske škole i proširenjem znanja na studiju sestrinstva učenici i studenti dobili su priliku da se upoznaju s radom sestre u operacijskom bloku. Hrvatsko društvo operacijskih sestara zalaže se za uvođenje školovanja za operacijske sestre koje bi uvelike pomoglo u edukaciji - istaknula je Anica Sekovanić, instrumentarka sa završenom školom za operacijske sestre.

U Općoj bolnici Varaždin u Centralnom operacijskom bloku, koji čini 7 operacijskih dvorana u jutarnjoj smjeni radi 15 sestara, te dvije u popodnevnoj i noćnoj smijeni (16 sati). Rad se odvija i u Službi za ginekologiju i opstetriciju gdje zajedno rade ginekološke i urološke instrumentarke. Svakodnevno se odvija rad i u okulističkim i otorinolaringološkim dvoranama gdje rade operacijske sestre na zahvatima jednodnevne kirurgije i većim operativnim zahvatima. Kako poručuju iz bolnice, organizaciju rada sestrinske službe poboljšao bi jedinstveni Centralni operacijski blok gdje bi sve operacijske sestre bile na jednom mjestu jer su sada raspoređene na tri lokacije.

 

 

Komentari