novosti

U varaždinskoj bolnici ponovno dozvoljena pratnja na porodu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.05.2021. 08:18

Zadnja izmjena: 20.05.2021. 08:27

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji kada je sedmodnevna incidencija 40 posto niža nego prije tjedan dana, Opća bolnica Varaždin donijela je Odluku o ponovnoj mogućnosti prisustvovanja pratnje na porodu.

Međutim, iako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, rodilja, kao i njena pratnja, trebaju se pridržavati određenih pravila ponašanja. Tako prilikom ulaska u Opću bolnicu Varaždin rodilja i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru bolnice.

Ukoliko dolaze u noćnim satima kad šator ne radi ili tijekom hitnog prijema, trijažni postupak obavljaju u prijemnoj ambulanti Službe za ginekologiju i opstetriciju. Trijaža obuhvaća mjerenje temperature rodilji i pratnji na porodu bezkontaktnim termometrom te uzimanjem podataka koji su navedeni na trijažnom listiću.U slučaju da pratnja rodilje ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije u mogućnosti prisustvovati porodu. Pratnja na porod ide slobodno ukoliko zadovoljava određene kriterije:

1. Ukoliko je pratnja preboljela COVID-19 unutar šest mjeseci, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid (uz uvjet da je prošlo 21 dan od prvog dana bolesti i da najmanje tri uzastopna dana nema povišenu tjelesnu temperaturu).

2. Ukoliko je pratnja cijepljena unutar šest mjeseci, mora proći više od 14 dana od zadnje doze.

3. Ukoliko pratnja nije cijepljena i nema pozitivni nalaz kao dokaz o preboljeloj bolesti, potrebno je napraviti brzi antigenski test u prijemnoj ambulanti.

Prije ulaska pratnje u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom. Komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni: jednokratni zeleni mantil ili jednokratna tunika i hlače, kapu i nazuvke. Potrebno je kupiti i FFP2 masku bez filtera. Pratnja rodilje dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu FFP2 masku preko nosa i usta. Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje osobne distance. Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, odložiti je u infektivni otpad, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima. Kako se trenutno ne održavaju trudnički tečajevi, pratnja na porodu može prisustvovati i bez završenog tečaja.

Nadalje, i dalje pratnja rodilji na porodu i dalje može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu ili životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Komentari