U varaždinskoj bolnici umro pacijent koji je bolovao od Creutzfeldt-Jakobove

Objavljeno: 02.08.2012. 12:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Pacijent koji je sredinom lipnja preminuo u varaždinskoj bolnici bolovao je od Creutzfeldt-Jakobove bolesti. Iz varaždinske bolnice poručuju da mjesta za paniku nema jer uzročnik te bolesti ne mora nužno biti prijenos sa životinje, a pacijent je bio pod nadzorom.

Zamjenik ravnatelja varaždinske Opće bolnice Denis Grgurević potvrdio nam je da je prije nekoliko dana u bolnicu stigao nalaz analize tkiva iz jednog laboratorija u Beču kojim je potvrđeno da je preminuli pacijent bolovao od Creutzfeldt-Jakobove bolesti.

- Bolest je otkrivena slučajno. Pacijent je liječen u našoj bolnici zbog nečeg drugog i tijekom pretraga slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti što je sada i potvrđeno analizom tkiva koja je napravljena nakon pacijentove smrti - rekao nam je Grgurević dodavši da je bolnica o rezultatima analize tkiva odmah obavijestila nadležno ministarstvo i ostale nadležne institucije te da je utvrđeno da mjesta za paniku nema.

Preminuli pacijent bio je muškarac srednje životne dobi, a u bolnici je bio u karanteni tako da nije moglo doći do eventualnog prijenosa bolesti.

Uzork bolesti inače ne mora nužno biti bolest kravljeg ludila, a ako i jest sama inkubacija može trajati i do 50 godina. Uzrok međutim može biti i genetski uvjetovan. 

Creutzfeldt-Jakobova bolest je rijetka, degenerativna bolest mozga. Ukoliko se javi kod goveda zove se bovina spongiformna encefalopatija ili bolest kravljeg ludila.  

Obje vrste bolesti mogu se prenijeti s jedne vrste na drugu, odnosno sa životinje na životinju, sa životinje na čovjeka ili s čovjeka na čovjeka.

Međutim bolest kod čovjeka se pojavljuje tek ukoliko osoba ima odgovarajući gen za aktiviranje. Odlikuje se dugom, višegodišnjom inkubacijom, sporim i dugim kliničkim tokom i smrtnim ishodom.

Incidencija ovog oboljenja u svijetu je vrlo mala, u prosjeku 1 slučaj na oko 2 milijuna ljudi. Oko 15 posto bolesnika ima genetski uvjetovanu, autosomno – dominantno nasljednu formu bolesti. Vjeruje se da je na taj način uzrokovana i bolest kod pacijenta koji je preminuo u Varaždinu.

Komentari