U varaždinskoj katedrali misa zahvalnica Benediktu XVI. i molitva za novog papu

Objavljeno: 01.03.2013. 10:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u četvrtak, 28. veljače, posljednjeg dana pontifikata pape Benedikta XVI., misno slavlje sa zahvalom na njegovoj dosadašnjoj papinskoj službi te s molitvom za novog Petrovog nasljednika.

S biskupom su suslavili svećenici Biskupskog ordinarijata i drugi svećenici grada Varaždina. Pozdravljajući okupljene biskup Mrzljak uvodno je napomenuo da je Sveti Otac, opraštajući se toga dana s kardinalima u svom govoru rekao da je "Crkva stvarnost koja živi".

Dodao je kako je to njezina glavna karakteristika, jer Crkva živi okupljajući se oko uvijek živoga Isusa Krista. "I mi smo danas jedan dio te stvarnosti koja živi. 

U propovijedi je biskup Mrzljak napomenuo da se večeras na poseban način spominju Petrovog nasljednika, pape Benedikta XVI., kojemu se želi zahvaliti na službi ovom svetom misom. Dodao je da mu ujedno zahvaljuje cijela živa zajednica Katoličke Crkve.

- Želimo mu biti blizu jer je i sam rekao da mu je potrebna naša blizina. Svima nama zahvalio je za iskazanu ljubav i poštovanje - rekao je biskup naglasivši da će papa Benedikt biti zapamćen kao prorok našeg današnjeg vremena koji je neprestano upozoravao na znakove Božje prisutnosti među ljudima.

Kazao je kako je Sveti Otac, svjestan svoje ljudskosti i slabosti, zaželio da Crkva bude življa po onima koji će moći bolje odgovoriti na zahtjevnosti papinske službe. Podsjetio je da se kardinal Josip Bozanić oprostio toga dana s Papom koji mu je rekao da se posebno sjeća pohoda Hrvatskoj i susreta s mladima u Zagrebu te one molitvene tišine i zajedništva.

U molitvi vjernika izneseno je obilje molitava na nakanu dosadašnjeg pape Benedikta XVI. i izbor novog pape.

Komentari