MEĐUNARODNI DAN DRAVE

Znate li koliko vrsta ptica živi uz rijeku Dravu?

Objavljeno: 24.09.2021. 10:11

Zadnja izmjena: 24.09.2021. 10:15

Povodom Međunarodnog dana rijeke Drave jučer je održano predavanje o njenoj važnosti, kao i o projektima za očuvanje njenog jedinstvenog ekosustava. 

Rijeka Drava duga je 749 kilometara, a svojim tokom povezuje prostor pet država srednje Europe, alpsko i panonsko područje. U Hrvatskoj počinje upravo u našoj županiji, kod naselja Dubrava Križovljanska, a područje njezinog toka višestruko je zaštićeno. Drava je rijeka u Hrvatskoj u čijim vodama živi najviše vrsta riba u Hrvatskoj, a također je zabilježeno da uz njene obale živi čak 200 vrsta ptica.

UNESCO je sredinom ovog mjeseca službeno proglasio Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, drugog imena "Europska Amazona", prvi u svijetu UNESCO rezervat koji se prostire na pdoručju pet država, a dio rezervata koji se odnosi na Dravu prolazi i našom županijom. Proglašenje rezervata tom području donosi dugoročnu brigu, zaštitu te promicanje održivog korištenja prirode i okoliša. Inače, rezervat biosfere proteže se dijlom Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka. 

Jedinstveno područje

Varaždinska županija i Sveučilište Sjever organizirali su povodom proglašenja UNESCO-vog rezervata predavanje o važnosti rijeke i projektima upravo na Međunarodni dan rijeke Drave, koji se obilježava 23. rujna. Cilj je bio skrenuti pozornost na bogatstvo rijeke i njezinu vrijednost.

- UNESCO-va odluka nas obvezuje na dugoročnu brigu i zaštitu područja Drave. Na zaštiti i očuvanju aktivno i kontinuirano radi Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, koja je u sklopu niza projekata provela važne stvari. U Dravskoj park-šumi uredili su poučnu stazu i postavili mali vidikovac, a na šest lokacija uz rijeku uredili informativno-edukativne točke Drava Life. Izradili su i edukativnu slikovnicu "Ptičja posla", što je posebno važno jer našim najmlađima moramo ostaviti očuvanu rijeku Dravu, ali i svijest o važnosti ovog jedinstvenog područja – rekao je župan Anđelko Stričak.

Komentari