javnozdravstvena akcija

U Varaždinskoj županiji održana predavanja o moždanom udaru

Objavljeno: 01.02.2023. 18:59

Zadnja izmjena: 01.02.2023. 18:59

Povodom "Dana crvenih haljina" Spomenka Kiđemet-Piskač je zajedno sa specijalistom neurologije Eminom Pavleković održala predavanja o uzrocima, simptomima i liječenju moždanog udara, s posebnim osvrtom na posebnosti moždanog udara kod žena

Iako moždani udar zahvaća mušku i žensku populaciju u relativno podjednakom broju, istaknula je kako je uočeno da žene rjeđe zatraže liječničku pomoć kad prepoznaju simptome moždanog udara. Zbog toga je pokrenuta javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina", čiji je glavni cilj podizanje svjesnosti o moždanom udaru kod žena.

- Želimo još jednom zamoliti sve žene da, kad prepoznaju simptome, zatraže liječničku pomoć. Budući da kažemo da moždani udar udara kao grom iz vedra neba, znakove je najlakše zapamtiti po krilatici "grom". Pritom "gr" označava govor, točnije poremećaje u govoru, koji može biti nerazumljiv ili pak osoba ne može izgovoriti ni riječ. "O" označava drugi glavni znak, a to je oduzetost jedne strane tijela. Konačno, "m" označava minute, što znači da je svaka minuta iznimno važna jer što ranije osoba ranije zatraži liječničku pomoć, veće su šanse za oporavak - rekla je Kiđemet-Piskač.

Liječnice su pozvale sve građane da dođu u petak na Franjevački trg u Varaždinu, gdje će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" tijekom koje će biti dijeljeni edukativni materijali, a uz to će savjet moći zatražiti i od specijalistica neurologije.

Komentari