U Varaždinu iznenada preminula dr. Smiljka Sačić (91)

galerija-images/dr smiljka sacic

Objavljeno: 05.04.2015. 19:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Andrej Švoger

U noći s petka na subotu u Varaždinu je iznenada u 91. godini života preminula umirovljena liječnica dr. Smiljka Sačić. Nemjerljiv je njezin ukupni doprinos unapređenju zdravstvene zaštite školske djece i mladeži u našem gradu...

Dr. Smiljka Sačić rođena je 1924. godine u Ljubljani gdje je završila prvi razred osnovne škole. Budući da je njezin otac nakon završetka vojne akademije Austro-Ugarske vojske i Prvog svjetskog rata nastavio časničku karijeru u novoj državi, obitelj se često selila.

Osnovnu školu završila je u Skoplju, a s obitelji 1936. godine dolazi u Zagreb u kojem polazi pet razreda realne gimnazije. No, neposredno prije izbijanja Drugog svjetskog rata, njen otac je dobio premještaj u Varaždin. Već 1940. godine imao je čin generala i bio je vojni zapovjednik grada Varaždina. No, ubrzo nakon završetka travanjskog rata je umirovljen, Smiljka s odličnim uspjehom polože mature 1943. godine, i baš kao i svi ostali gimnazijalci, odlazi u Državnu radnu službu.

Odnosno, morala je godinu dana provesti radeći u bivšoj Svilani na isplati plaća. Tijekom 1944. godine, doživjela je i, uz dosta sreće, preživjela savezničko bombardiranje spomenute varaždinske tvornice svile, ali ju je ipak najteže pogodio gubitak teško bolesnog oca.

Bolnica je u to ratno vrijeme bila prepuna bolesnika i ranjenika. U bolnici je vidjela s koliko pažnje medicinske i časne sestre zajedno s liječnicima brinu o bolesnim i ranjenim ljudima. To je presudilo da donese odluku što želi studirati i raditi u daljnjem životu. Naša liječnica je na  medicinskom fakultetu u Zagrebu promovirana 30. svibnja 1954. godine na čast doktora medicine, u generaciji sa svojim suprugom Josipom, s kojim je stupila u brak 1949. godine.

Tijekom studija od 1946. radila je u sekciji za izradu skripti, a u jednom mandatu predsjeda omladinskim aktivom. Radil i kao demonstrator na sudskoj medicini u Zagrebu. Nakon stjecanja diplome stažira u Bolnicu u Vukovaru i Osijeku, a 1. srpnja 1955. godine počinje samostalno raditi u općoj ambulanti Borovo. Odatle prelazi 1957. godine u Dom zdravlja Vukovar koji je šalje na postdiplomsko usavršavanje iz socijalne pedijatrije u Centar za zaštitu majke i djeteta u Zagrebu.

Nakon spomenute edukacije radi sa suprugom na preuređenju dječjeg dispanzera u Vukovaru. Specijalizaciju iz školske medicine započela je 1959. godine. Od isteka specijalističkog staža 1962. godine pa sve do umirovljenja, 1. siječnja 1990. godine, radi u školskom dispanzeru u Varaždinu.

Pri dolasku u naš grad,  zatekla je samo jednu opću i zubnu ambulantu za školsku djecu.
Neprekidno je radila na proširenju i poboljšanju uvjeta rada, pa se 1989. godine kao rukovoditelj Radne jedinice za zdravstvenu zaštitu djece i mladeži dr. Smiljka Sačić mogla pohvaliti da je varaždinska regija s procjepljenosti djece od 99 posto bila među najboljima u bivšoj SR Hrvatskoj!

Za svoj predani rad i unapređenje javnog zdravstva doktorica Smiljka Sačić primila je niz odlikovanja, pohvala, nagrada i plaketa. Primjerice, 1972. godine uručena joj je plaketa 8. maj, a dvije godine kasnije i plaketa povodom 10. obljetnice Medicinskog centra Varaždin, kojeg je utemeljio njezin suprug.

Dobitnica je i zlatne plakete Zbora liječnika Hrvatske povodom 100. obljetnice utemeljenja našeg liječničkog društva. Orden sa srebrnim vijencem uručen joj je 1982. godine, a ponosila se i sa zlatnom značkom koju je dobila 1988. godine za suradnju varaždinske medicine rada i školske medicine.

Predložena je i za Nagradu dr. Marija Schlesinger koja joj nažalost nije pripala radi odlaska u mirovinu.

Posljednji ispraćaj dr. Smiljke Sačić bit će na varaždinskom groblju u utorak 7. travnja u 13.30 sati.
{gallery}dr smiljka sacic{/gallery}

Komentari