U Varaždinu na Svijećnicu proslavljen Dan posvećenog života

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.02.2014. 16:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

U nedjelju na blagdan Svijećnice - prikazanja Gospodinova, u prigodi proslave Dana posvećenog života održan je u Varaždinu tradicionalni godišnji susret članova redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije.

Susretu u dvorani Biskupskog ordinarijata nazočili su članovi više redovničkih zajednica koje djeluju na području biskupije te varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Susret je organizirao Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, čiji je predstojnik vlč. Siniša Dudašek sve pozdravio kazavši da su se okupili da bi Bogu zahvalili za svoje zvanje te uputili molitve za ustrajnost i radost u življenju redovničkih zavjeta.

Čestitao je Dan posvećenog života zaželjevši da njihove molitve urode novim duhovnim zvanjima. Potom je o temi "Zauzeto živjeti sadašnjost i gledati s nadom u budućnost" izlagala prof. dr. sc. s. Veronike Nele Gašpar, s Teologije u Rijeci.

Uvodno je istaknula da su svi ljudi obilježeni sredinom u kojoj žive i djeluju, pa tako i redovnici i redovnice koji nikako nisu imuni na sve veću sekularizaciju društva i razvoj duhovnosti koja nema povezanosti s temeljnim kršćanskim obilježjima. Podsjetila je kako je nedavno i papa Franjo upozorio da ulazimo u razdoblje novog oblika prisutnosti posvećenog života.

Stoga razočaranje zbog sve manjeg broja mladih koji se odlučuju na redovničko zvanje ne smiju biti razlog za beznađe i očaj.

Nakon predavanja okupljeni su se u svečanoj procesiji sa svijećama uputili u katedralu gdje su sudjelovali u obredu blagoslova svijeća, molitvi večernje i misnom slavlju, koje je zaključeno hvalospjevom „Veliča“ i obnovom redovničkih zavjeta.

S biskupom su suslavili generalni vikar mons. Ivan Godina i kancelar mons. Antun Perčić, te članovi više redovničkih zajednica i drugi svećenici.

Više pročitajte OVDJE

Komentari