monografija

U Varaždinu promovirana knjiga 'Germanizmi u varaždinskom govoru'

Objavljeno: 02.12.2021. 14:39

Zadnja izmjena: 02.12.2021. 14:42

"Germanizmi u varaždinskom govoru" naziv je monografije autorice Sanje Županić koja je promovirana u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina.

Uzvanike je na promociji ovog izdanja koju je organizirao Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u sklopu programa obilježavanja Dana grada Varaždina, blagdana svetog  Nikole pozdravio gradonačelnik Neven Bosilj. Rekao je kako je povezanost Varaždina sa zemljama njemačkog govornog područja stoljetna, te čestitao autorici i pohvalio rad varaždinskog zavoda HAZU-a koji su se potrudili da ta jezična baština varaždinskog govora bude znanstveno obrađena i sačuvana.

Autorica je tijekom višegodišnjeg  istraživanja povijesti upotrebe njemačkog  jezika u Varaždinu sakupila više od 6,5 tisuća riječi, posuđenica iz njemačkog jezika koje koristi veliki broj građana Varaždina u svom svakodnevnom jeziku. Autorici i izdavaču čestitao je i akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU-a. O autorici i njenom značajnom djelu koje je na tragu očuvanju  djelu, uz voditelja varaždinskog zavoda Vladimira Huzjana govorili su Velimir Piškorec, te Spomenka Težak, viša kustosica Gradskog muzeja Varaždin.

Komentari