U Varteksu ništa novo u iščekivanju dogovora s državom i bankama

Objavljeno: 24.01.2013. 10:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / Varaždinski tjednik

Sljedeći tjedan uprava Varteksa trebala bi Fini predati plan restrukturiranja koji će biti osnova za predstečajnu nagodbu u toj tekstilnoj kompaniji. U međuvremenu, uprava pregovara sa Zagrebačkom bankom i HBOR-om oko kredita koji bi trebao riješiti problem likvidnosti u toj tvrtki.

Na sjednici Županijske skupštine župan je izvjestio vijećnike o novostima vezano uz predstečajnu nagodbu u Varteksu.

- Sve je već poznato. Pregovara se s državom i vjerovnicima da prihvate plan restrukturiranja. Nadam se da će ti pregovori biti uspješni i da će država preuzeti 25 posto vlasničkog udjela u Varteksu i na taj način ući u tvrtku te da će nakon nekoliko godina taj svoj udio bogato prodati jer će Varteks ponovno biti renomirana tvrtka koja na vrijeme isplaćuje plaće i svoje obveze prema vjerovnicima - naglasio je župan dodavši da su u tijeku i pregovori s bankarskim sektorom koji bi, budu li uspješni, trebali dugoročno riješiti problem likvidnosti.

- U tijeku su pregovori sa ZABA-om i HBOR-om oko kredita koji bi trebao ići u tri faze, odnosno dio novca bi došao odmah, a ostatak bi dolazio u dvije faze kroz određeno vrijeme, svakih nekoliko mjeseci - poručio je Štromar.

Sjednici Skupštine prisustvovao je i povjerenik predstečajne nagodbe Antun Mišanović koji je informirao vijećnike o hodogramu vezano uz predstečajnu nagobu u Varteksu.

- Do 28. siječnja uprava mora dostaviti svoj prijedlog restrukturiranja. Fina mora utvrditi njegov sadržaj i odrediti 30 dana za prijavu tražbina i nakon toga organizirati skupštinu vjerovnika koja mora dati podršku tom prijedlogu uprave. Vjerujem da će to uspjeti jer se i na planu restrukturiranja i na dogovoru s vjerovnicima radi već mjesecima. Nakon što vjerovnici prihvate nagobu, ona se ovjerava na sudu i od tada ona počinje teći - istaknuo je Mišanović.

- Nadam se da će predstečajna nagodba uspjeti jer Varteks ima proizvodnju, dobro radi i ima tržište i bila bi šteta da to prestane - zaključio je Mišanović.

Komentari