U vinogradima Varaždinske biskupije bralo se i pjevalo

Objavljeno: 13.09.2012. 12:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: eVarazdin.hr

U svim krajevima Varaždinske županije, ranije nego obično, proteklih se dana bralo grožđe. Bralo se i u vinogradima Varaždinske biskupije na području Varaždinbrega.

Čekali nisu ni u Varaždinskoj biskupiji, koja ima vinograde na području Varaždinbrega. Natkriveni vinogradi prostriru se na površini od 2,5 hektara. Prevladavaju sorte chardonay, sauvignon i graševina, a bilo je nešto i traminca.

Ukupno je to oko 12 tisuća trsova, s kojih je grožđe u dva dana pobralo četrdesetak berača, uglavnom zaposlenika Biskupije i župljana.

- Nekad su s nama brali mladi, studenti, a danas su to uglavnom umirovljenici. Oni imaju više vremena - kažu nam berači, s kojima su u berbi bili i svećenici. Nikome nije bilo ništa teško, a neki su čak i zapjevali.

- Berba nam je pravo veselje. Ljudi pjevaju, druže se, porazgovaraju - kaže Branko Pagadur, voditelj Obiteljskog centra Varaždinske biskupije.

O vinogradu Biskupije svakodnevno skrbe tri zaposlenika, a najviše posla imaju u svibnju, liplnju i srpnju. I, naravno, kad je berba.

Grožđe iz biskupijskog vinograda upotrijebit će se za proizvodnju misnoga vina. Godišnje to bude do 15 tisuća litara, no ove godine, budući da je zbog suše ured slabiji, vina će biti izmeđiu 12 i 13 tisuća litara.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika

Komentari