U Višnjici svečano proslavljena 175. godišnjica školstva

Objavljeno: 06.12.2014. 19:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/Visnjica - obljetnica skolstva

Školsko zvono u Višnjici je prvi puta zazvonilo prije 175 godina, davne 1839. godine. Ta je godina u Spomenicu škole upisana kao godina u kojoj je utemeljena niža pučka škola što je bio početka školstva u Višnjici.

Vrijedan jubilej obilježen je u OŠ Izidora Poljaka Višnjica prigodnom svečanošću kojoj su, uz djelatnike i učenike škole, nazočili i mještani Višnjice te brojni drugi gosti među kojima i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić te dožupan Varaždinske županije Alen Kišić.

- Neki od značajnijih događaja u dugoj povijesti školstva u Višnjici su sam početak rada škole, zatim požar u kojem je škola krajem 19. stoljeća izgorjela, zatim izgradnja nove školske zgrade s dvije učionice 1910. godine, preseljenje škole u zadružni dom 1957. godine, spajanje škole s OŠ Cvetlin 1985., preimenovanje škole u OŠ Izidora Poljaka 1991. godine, izgradnja prvog djela nove školske zgrade 2001. godine i njena dogradnja 2007. godine čime je omogućen rad škole u Višnjici u jednoj smjeni – navela je neke od važnijih događaja u 175. godina dugoj povijesti školstva u Višnjici ravnateljica Slavica Cingesar.

- Školu trenutno pohađa 211 učenika u 15 razrednih odjela – devet u Višnjici i šest u Cvetlinu. I onako dobri uvjeti rada u školi svakim su danom sve bolji. Primjerice, imamo 48 računala i 18 projektora – rekla je ravnateljica Cingesar.

- Našu budućnost i razvoj temeljimo na mladim i obrazovanim ljudima. Stoga Grad Lepoglava pomaže rad osnovnih škola financirajući sve programe i aktivnosti izvan nastavnog standarda. Posebno se ponosimo malim višnjičkim zadrugarima koji sa svojim učiteljima čuvaju i predstavljaju našu baštinu i kulturu. Važno je što škola u Višnjici koja spada u brdsko-planinsko područje itekako doprinosi njenom razvoju - rekao je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuvši projektnu orijentiranost višnjičke škole koja, uz gradsku potporu koja neće izostati ni u budućnosti, potporu za svoje projekte ostvaruje i s drugih razina.

- Varaždinska županija kao osnivač ponosna je na tradiciju koju ova škola ima. Škola je to koja  pokazuje da mala mjesta imaju svoju budućnost u školstvu. Ako ćemo izgubiti škole u mjestima ovakvog tipa onda nemamo svjetlu budućnost. U ovoj školi, osim što se vrlo kvalitetno radi, puno se investiralo. Primjer toga je ova prekrasna sportska dvorana. Sve to pokazuje da ulaganje Županije i države ima smisla i da su svi koji govore da smo se preinvestirali te da je pogrešno to što investiramo u male škole s malo učenika, bili u krivu. Upravo suprotno, škola kao centar svih kulturni, društvenih i obrazovnih zbivanja u jednom malom mjestu čuvar je budućnosti tog mjesta -  istaknuo je dožupan Varaždinske županije Alen Kišić.

Na prigodnoj svečanosti dodijeljena su priznanja učiteljima koji su u velikoj mjeri pridonijeli razvoju školstva u Višnjici. Primili su ih Danijel Šantalab, Stjepan Kapustić, Bernardica Hočuršćak, Stjepan Udžbinac, Đuro Jelović te posthumno Dragutin Hočuršćak i Stanislav Pintarić.

Za ovu je prigodu, ujedno i povodom Dana osoba s invaliditetom, u školi u rad puštena podizna platforma za osobe s poteškoćama u kretanju koja je u višnjičkoj školi postavljena zahvaljujući školskom projektu vrijednom 162 tisuće kuna koji su kroz natječaj financirali, u većem djelu, Ministarstvo branitelja – 102 tisuće kuna te Grad Lepoglava i Varaždinska županija koji su osigurali preostala potrebna sredstva.

Predstavljena je i interaktivna školska ploča koja se odnedavno, zahvaljujući donaciji domaće tvrtke WE-KR, koristi u nastavi matematike. 175. godišnjica školstva u Višnjici obilježena je i izdavanjem prigodnog zbornika i školskog časopisa Višnje te prigodnom izložbom povijesti školstva u Višnjici.

{gallery}Visnjica - obljetnica skolstva{/gallery}

Komentari