simbol nade u novi život

U znak sjećanja na Holokaust, učenici topličke osnovne škole predstavili projekt Šafran

Objavljeno: 28.01.2018. 13:30

Zadnja izmjena: 28.01.2018. 13:31

 U povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti učenici Povijesne grupe naše škole prezentirali su projekt Šafran. Ovaj prekrasni cvijet posađen je prije par mjeseci u školskom ružičnjaku.

Znak je to sjećanja na milijun i pol židovske - i tisuće brojne druge - djece koja su umrla u holokaustu. Lukovice šafrana, zasađene sredinom listopada prošle godine, ovih dana su žuti pupoljci, a ima i prekrasnih žutih cvjetova.

Nada u bolji život

Žuta boja simbolizira žutu zvijezdu koju su Židovi morali nositi pod nacističkom vlašću. Cvijeće nas podsjeća na svu djecu koja su izginula. Procvjetali šafrani zapravo su simbol neminovnosti ili mogućnosti da će čak i nakon najstrašnijih događaja opet započeti novi život i da se možemo nadati kako će život biti bolji nego prije. 

Projekt Šafran prezentirali su učenici Marko Dvorski, Veronika Dvorski i Stella Prstec zajedno sa svojim učiteljem povijesti Dragom Ilićem koji ih je vodio i pripremao za ovaj projekt. Bila je to vrlo značajna poduka za generacije koje nikada ne bi smjele zaboraviti na nevine žrtve strahovitog nacističkog zločina.

Komentari