odličan rezultat

U Županiji održan prijem za učenicu koja je osvojila broncu na olimpijadi iz astronomije

Objavljeno: 08.12.2021. 19:58

Zadnja izmjena: 08.12.2021. 19:58

Učenica Prve gimnazije Varaždinu Amalija Rafaj Škriljevečki je na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i astronomije osvojila brončanu medalju, čime je ostvarila najbolji rezultat među članovima peteročlane hrvatske reprezentacije.

Čestitke na velikom uspjehu danas je 18-godišnjoj gimnazijalki iz Cerja Tužnog uputio župan Anđelko Stričak, koji joj je uručio i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna. Amalija je osvajanjem bronce na međunarodnom natjecanju automatizmom postala i stipendistica Varaždinske županije, sada kao učenica 4. razreda srednje škole, a kasnije će je primati kao studentica.

- Kad pogledamo rezultate koje ostvaruju naši učenici, možemo reći da zaista imamo izvrsne škole i centre izvrsnosti. U posljednjih nekoliko godina gotovo da nema ekipe iz Hrvatske na međunarodnim natjecanjima bez barem jednog predstavnika iz Varaždinske županije. To je iskorak koji smo ostvarili zahvaljujući timskom pristupu i radu. Ponosan sam što je Županijska skupština lani jednoglasno donijela odluku o nagrađivanju učenika za uspjehe na međunarodnim natjecanjima, a osim simbolične nagrade, Amalija je osvojila stipendiju za daljnje školovanje - rekao je župan. 

Osvajačica brončane olimpijske medalje je rekla kako joj je bilo zanimljivo pripremati se za međunarodno natjecanje, na koje se plasirala nakon što je postala državna prvakinja u astronomiji, a potom je bila najbolja i među učenicima pozvanima na pripreme za olimpijadu.

- Astronomija je predivna znanost, meni je jedan od najljepših osjećaja kad se nađem ispod neba posutog zvijezdama, gdje se vidi čak i trag Mliječne staze. U budućnosti se, naravno, planiram baviti astronomijom, studirati i jednog dana, nadam se, raditi u tom području. Svima bih htjela poručiti da, ako ih nešto zanima, samo neka istražuju, čak i ako o tome ne uče u školi. Istražujte, čitajte, što god, samo nemojte ugasiti tu iskru znatiželje u sebi - rekla je Amalija, koja sljedeće godine želi upisati studij fizike i astrofizike.

Komentari