međunarodni dan bijelih traka

Druga Gimnazija Varaždin: 102 učenika za 102 ubijene djece u Prijedoru

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.05.2017. 10:32

Zadnja izmjena: 31.05.2017. 10:35

Foto: Mateja Rak

Točno 102 učenika Druge Gimnazije Varaždin u suradnji s udrugom veterana 7. gardijske brigade PUME danas su stavili bijele trake na svoje ruke i tako obilježili Međunarodni dan bijelih traka. Ovo nije bio običan skup, već se ovim činom šalje snažna podršku Prijedoru- gradu s najvećim brojem ubijenih, progonjenih, silovanih, maltretiranih, zatvorenih u logore, opljačkanih i razorenih obitelji Bošnjaka i Hrvata.

Zašto se danas okupilo baš 102 učenika i što znače bijele trake, objasnila sam je ravnateljica Zdravka Grđan:

- Danas se prisjećamo 102 ubijene nedužne djece uz poruku kako se mržnja i agresija temeljena isključivo na nacionalnoj osnovi nikada više ne smije ponoviti. 31.05.1992. su svi Hrvati i Bošnjaci morali zbog raspoznavanja nositi oko ruke bijele trake a svoje kuće obilježiti bijelim zastavama, što se nije nigdje ponovilo od vremena nacističke Njemačke, uz istu simboliku.- rekla nam je ravnateljica i napominje kako je od tog trenutka počeo napad na nedužne civile.

U znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. svibnja u Prijedoru, brojnim drugim gradovima u BiH, ali i širom Europe obilježava se Dan bijelih traka. Inače, podaci govore kako je u ovom, kako ga je okarakterizirao UN, zločinu protiv čovječnosti, stradalo oko 50 tisuća nesrpskog stanovništva.

- Mi smo ponosni na činjenicu da je grad Varaždin bio prvi grad u Hrvatskoj koji je primio izbjeglice iz Prijedora i mi vjerujemo da će Prijedorčani i njihove obitelji u nama vidjeti jedan dodatak znak prijateljstva.- izjavila je ravnateljica

Valja napomenuti kako su učenici Druge gimanzije Varaždin u samom državnom vrhu po znanju o domovinskom ratu i to već dugi niz godina te je škola priznata upravo po interkulturalnom odgoju i obrazovanju. Lijepo je vidjeti da učenici i profesori daju svoj glas za mir, prijateljstvo, humanost i nadu u bolje sutra.

Komentari