četvrta godina projekta

Učenici Druge gimnazije sudjelovali u obilježavanju 32. obljetnice akcije 'Plitvice' i pogibije Josipa Jovića

Objavljeno: 01.04.2023. 11:23

Zadnja izmjena: 01.04.2023. 11:23

Druga gimnazija Varaždin i Udruga veterana 7. gardijska brigada "PUMA" uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja već četvrtu godinu uspješno provode projekt naziva Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta.

Radi se o projektu gdje učenici kroz čitav niz aktivnosti (predavanja, okrugli stolovi, izrada istraživačkih radova, terenske nastave) produbljuju svoja znanja o nacionalnoj povijesti, kulturi i sportu i tako izgrađuju svijest o svojem lokalnom i nacionalnom identitetu.

Posebnu vrijednost ovom projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja o kojima se uči. Tu veliku ulogu imaju partneri Druge gimnazije u projektu - Udruga veterana 7. gardijske brigade „Puma“. Slušati o suvremenim događajima od ljudi koji su to proživjeli i na mjestima gdje se to dogodilo je svakako neusporedivo kvalitetniji način učenja od onog klasičnog u učionicama.

Jučer je provedena terenska nastava na Plitvičkim jezerima gdje su učenici prisustvovali svečanom obilježavanju 32. obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Događaj je to poznat pod nazivom „Krvavi Uskrs“. Učenicima je organizirano predavanje generala Josipa Lucića, tada zapovjednika specijalne jedinice policije "Rakitje", a kasnije i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske koji ih je upoznao s detaljima te akcije. Sudjelovali su u službenoj komemoraciji na kojoj su bili brojni uzvanici iz državnog vrha i položili svijeće uz spomenik poginulog Josipa Jovića. U drugom dijelu programa učenici su obišli NP Plitvička jezera i uživali u tom biseru hrvatske prirodne baštine.

Komentari