projekt druge gimnazije

Učenici osnovnih škola učili o geološkoj prošlosti Zemlje i dobili vrijednu zbirku uzoraka kamenja

Objavljeno: 25.03.2017. 10:42

Zadnja izmjena: 25.03.2017. 10:44

Učenici varaždinskih osnovnih škola imali su odličnu priliku naučiti se o geološkoj prošlosti našeg planeta kroz radionice koje je organizirala Udruga za prirodoslovna istraživanja (UPRIS) u suradnji s Drugom gimnazijom Varaždin.

Tijekom veljače organizirale su se geološke radionice za učenike 5 varaždinskih osnovnih škola. Cilj je bio popularizacija geologije budući da je nedovoljno zastupljena u nastavnim sadržajima. Na radionicama je sudjelovalo petero učenika, a održane su četiri radionice po dva školska sata gdje su učenici na zanimljiv način učili o osnovnim obilježjima minerala i stijena, Zemljinoj geološkoj prošlosti i geološkim obilježjima Hrvatske. Također su pomoću UPRIS-ove geološke zbirke učili kako prepoznati i opisati neke najvažnije vrste stijena.

Sve radionice vodila je Tea Novaković, profesorica geografije u Drugoj gimnaziji Varaždin. U petak su podijeljene diplome i priznanja učenicima. Alisa Pevec iz VI OŠ Varaždin postigla je najbolji rezultat na završnom testu te je za svoju školu osvojila vrijednu UPRIS-ovu zbirku. Zbirka se sastoji od 24 uzorka sedimentnih, magmatskih i metamorfnih stijena sakupljenim na različitim lokalitetima u Hrvatskoj. Zbirku je također osvojila Druga gimnazija Varaždin kao zahvalu za sudjelovanje u projektu.

Komentari