izvrsni rezultati

Učenici Druge gimnazije Varaždin u finalu državnog natjecanja Ponos domovine

Objavljeno: 16.05.2016. 15:03

Zadnja izmjena: 16.05.2016. 15:12

U završnici natjecanja Ponos domovine ove godine uspješno je izborila plasnam i ekipa Druge gimnazije Varaždin. Finalno trodnevno natjecanje održalo se u Zagrebu a ovakav spoj natjecanja iz područja povijesti i konkretnih znanja o domivinskom ratu kao i sportskim vještinama predstavlja za učenike finaliste poseban izazov. U Zagrebu su se okupili najbolji učenici finalisti iz Omiša, Splita Pregrade, Knina, Jajca (BiH) i Varaždina.

Ponosnu ekipu Druge gimnazije Varaždin činili su učenici maturanti Antun Gustav Kos, Marko Hrnčić i Deni Terzić pod mentorstvom profesora Marka Rogulje. Natjecanje Ponos domovine provodi se uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te se nalazi u službenom katalogu natjecanja Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Izvrsne rezultate ostvaruju učenici Druge gimnazije Varaždin tijekom svih proteklih godina i na državnom nivou ovog srednjoškolskog natjecanja kao jedini plasirani iz Varaždinske županije.

Učenici su bili smješteni u Policijskoj akademiji u Zagrebu, a u tri dana natjecanja bio je organiziran niz dodatnih aktivnosti. Održana je izložba učeničkih fotografija na temu “Moja domovina” a kulturni dio odvijao se i u kazalištu Kerempuh. Poznati glumac Goran Grgić službeni je promotor natjecanja te su učenici i mentori imali prilike susreti se s njim. Ispred predstavnika CARNeta i Hrvatske gospodarske komore te povjerenstvom natjcanja Ponos domovine naša varaždinska ekipa prezentirala je projektni zadatak na temu Antun Gustav Matoš.  Upriličeno je i predavanje i predstavljanje knjige autora Vladimira Štefanca na temu “ U logorima Manjače i Gline - svjedočenja hrvatskih branitelja”.

Zadnji dan natjecanja varaždinskoj ekipi pridružila se i ravnateljica Zdravka Grđan na direktni poziv organizatora natjecanja Žarka Delača te je realiziran Posjet Družbi braće Hrvatskog zmaja.  Završna svečanost za sve natjecatelje učenike, profesore mentore i uzvanike završnice Ponosa domovine održana je na Oltaru domovine ( NP Medvednica) uz nastup sekcije kuburaša Viteškog društva Sv. Križ i prigodni kultrno-mjetnički program.

 

 

Prvi povijesni okrugli stol “Varaždinci u domovinskom ratu”

 

Druga gimnazija Varaždin ove je godine i svečano obilježila 5. godišnjicu aktivnog sudjelovanja u ovom jedinstvenom tipu srednjoškolskog natjecanja kao i domaćinstvo regionalne poluzavršnice istoimenog natjecanja, koje svake godine bude organizacijski odlično odrađeno.

Učenici natjecatelji, porfesori i gosti koji dolaze u Varaždin na natjecanje imaju prilike upoznati povijest škole, grada Varaždina i same Varaždinske županije uz prigodan kulturno-umjetnički program kao uvertiru u samo natjecanje i testiranje znanja na najsuvremeniji način uz pomoć informatičke tehnologije ,a kasnije i odmjeravanje sportskih kompetencija u timskom okruženju.

Ove godine najviše pozornosti i pohvala od strane gostiju od Rijeke, Zagreba pa sve do Vukovara  zauzelo je održavanje okruglog stola na temu “ Varaždinci u domovinskom ratu”. Upravo održavanje ovog okruglog stola po prvi puta u poslijeratnim godinama pokazalo se hvalevrijedno i nevjerojatno da je ta tematika nakon toliko dugih godina obrađena upravo u Drugoj gimnaziji Varaždin. Spoj odgojno-obrazovne institucije i eminentnih gostiju predavača okruglog stola kojeg su činili prof. dr. sc. Marijan Cingula-pomoćnik  zapovjednika 104 brigade u vrijeme trajanja Varaždinskih dana rata, Krešimir Čop- član kriznog stožera u vrijeme trajanja Varaždinskih dana rata,  Robert Puja -predsjednik Udruge 7. gardijske brigade Pume, Ivan Piskač- pomoćnik zapovjednika Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin i glavni urednik knjjige VUKOWARAŽDIN, mr.sc. Miroslav Huđek- pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije i Josip Hehet- direktor Okružnog zatvora Varaždin za vrijeme trajanja Varaždinskih dana rata te ujedno i predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina pokazala se izvrsnom za daljnju suradnju na području nastavnog rada s učenicima i profesorima ovog značajnog, a zanemarenog područja naše nacionalne povijesti, kulture i pitanja formiranja nacionalnog identiteta naših mladih.

O natjecanju Ponos domovine

U današnje vrijeme kada mladi ne znaju puno o domovinskom ratu a niti nastavni planovi i programi iz povijesti nisu osuvremenjeni, ovakav projekt a ujedno i srednjoškolsko natjecanje «Ponos domovine» je jedinstveno, drugačije i nešto sasvim novo za učenike i mentore.

PROJEKT PONOS DOMOVINE je srednjoškolsko natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti koji se odvija nekoliko mjeseci. Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se provjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, hrvatsku povijest i zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i slično. Sastavni dio projekta su i sportska natjecanja Cilj projekta je njegovanje ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, jer bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti. Naravno uz to, projekt promovira i druge pozitivne društvene vrijednosti poput ekološke svijesti, tolerancije, ravnopravnosti, humanosti, vjerske i rasne snošljivosti.

 

Komentari