Učenici I. OŠ Varaždin lakše će do petica zahvaljujući tabletima

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 17.01.2014. 16:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Prva osnovna škola Varaždin napravila je prvi korak u osuvremenjivanju nastavnog procesa i uvođenja recentnih nastavnih tehnologija u svoje razrede. Proces uvođenja tehnologije u nastavu je kompleksan i zahtijeva edukaciju svih - od učenika, roditelja, a osobito nastavnika čija se uloga bitno mijenja ...

Naime, dok danas, primjerice u Švedskoj sve prvašiće prvi dan škole na školskim klupama dočekaju tableti, u Hrvatskoj svega nekoliko razreda koristi iPad u nastavi, a dominiraju rasprave o štetnosti pretjeranog korištenja informatičke tehnologije na razvoj i zdravlje učenika.

No, zbog brzine i jednostavnosti koju pruža korištenje informatičke tehnologije u provođenju nastave, te u konačnici veće aktivnosti učenika i postizanja boljeg školskog uspjeha, ipak jača interes za korištenjem moderne tehnologije i postaje sve češći trend u mnogim zemljama.

Prva osnovna škola prepoznala je ovaj trend, i uključila se korištenjem mogućnosti financiranja ovakvog projekta iz Europskih fondova. No, proces uvođenja tehnologije u nastavu je kompleksan i zahtijeva edukaciju svih - od učenika, roditelja, a osobito nastavnika čija se uloga bitno mijenja. Nastavnik mora učenika naučiti kritičkom razmišljanju i selektiranju podatka.

 "Tap-Swipe-Pinch, iPad, Android and Windows tablets changing the ways to learn and teach" – naziv je projekta Agencije za mobilnost i programe Europske unije na kojem će sudjelovati učitelji i nastavnici iz različitih zemalja članica EU. Glavni organizator je Finska agencija, a stručno usavršavanje će biti održano krajem ožujka (od 23. do 28. ožujka 2014.) u Benalmadeni (Španjolska). Sudionici projekta iz 10 europskih zemalja upoznat će se s teorijom i praksom korištenja tableta u učenju i podučavanju tijekom odgojno-obrazovnog  procesa, istraživati i samostalno izrađivati aplikacije za izradu prezentacija te naučiti kako tableti mogu promijeniti i poboljšati način učenja i podučavanja u razredu.

Stečena iskustva i znanja nakon samog projekta sudionici će primijeniti u školi iz koje dolaze kako bi se nove tehnologije što prije počele uvoditi u odgojno-obrazovni sustav.

Jedina predstavnica iz Hrvatske u ovom projektu temeljem visokoocijenjene prijave  je djelatnica I. Osnovne Škole Varaždin, mag.prim.educ. Tea Pavičić, učiteljica razredne nastave u toj školi.

- Izuzetno sam ponosna što će upravo učenici I. OŠ varaždin prvi imati mogućnost upoznavanja novih tehnologija koje će, nadam se, što prije zaživjeti u svim odgojno-obrazovnim ustanovama. Smatram da je dobitak ovog projekta još jedan od dokaza da se trud i kvaliteta svih djelatnika naše škole isplati i prepoznaje. Najveću će korist na kraju svakako imati naši učenici jer oni su ti, zbog kojih smo moja "Prva" i ja odlučili konkurirati za ovaj projekt EU – naglasila je Tea Pavičić, doktorandica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Komentari