EU projekt

Učenici i učitelji Osnovne škole Visoko spravljali zdrava jela

Objavljeno: 21.04.2016. 18:01

Povodom Dana planeta Zemlje te u sklopu realizacije EU  projekta „Mi jedemo dogovorno“  učenici i učitelji OŠ Visoko dana organizirali su projektni dan na temu zdrave i odgovorne prehrane.

Svrha i cilj projektnog dana je osvijestiti učenike koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na ljude i planet, da je važno što jedemo, koliko čega jedemo, koliko hrane bacamo, kako je naša hrana proizvedena  i tko je od toga imao koristi.

Kroz predavanja i radionice učenici su stekli znanja o prehrambenim namirnicama, njihovoj nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti, dobili savjete i upute što bi i u kojim količinama trebali jesti. Uočili su da  japansku, mediteransku i tradicijsku kuhinju odlikuje jednostavnost i minimalna termička obrada. Učenici su zaključili da odgovorna prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, ribom i mesom, a slatkiše, razne grickalice i gazirana pića  treba konzumirati u malim količinama.

Na kraju dana uslijedilo je prezentiranje rada i degustacija svih pripremljenih jela i napitaka. Izbor jela i napitaka bio je velik te se degustiralo voćne salate, voćne napitke, voćni čips, krem juhu od koprive, sok od koprive, pogače i kruh sa sjemenkama, morske plodove i specijalitete tradicijske japanske kuhinje suchi, tamari sos, wasabi – japanski ljuti hren te matcha čaj, čaj od najfinijih listića zelenog čaja zdrobljenih u prah.

Komentari