Povodom Dana planeta Zemlje te u sklopu realizacije EU projekta „Mi jedemo dogovorno“ učenici i učitelji OŠ Visoko dana organizirali su projektni dan na temu zdrave i odgovorne prehrane.
Svrha i cilj projektnog dana je osvijestiti učenike koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na ljude i planet, da je važno što jedemo, koliko čega jedemo, koliko hrane bacamo, kako je naša hrana proizvedena i tko je od toga imao koristi.
Kroz predavanja i radionice učenici su stekli znanja o prehrambenim namirnicama, njihovoj nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti, dobili savjete i upute što bi i u kojim količinama trebali jesti. Uočili su da japansku, mediteransku i tradicijsku kuhinju odlikuje jednostavnost i minimalna termička obrada. Učenici su zaključili da odgovorna prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, ribom i mesom, a slatkiše, razne grickalice i gazirana pića treba konzumirati u malim količinama.
Na kraju dana uslijedilo je prezentiranje rada i degustacija svih pripremljenih jela i napitaka. Izbor jela i napitaka bio je velik te se degustiralo voćne salate, voćne napitke, voćni čips, krem juhu od koprive, sok od koprive, pogače i kruh sa sjemenkama, morske plodove i specijalitete tradicijske japanske kuhinje suchi, tamari sos, wasabi – japanski ljuti hren te matcha čaj, čaj od najfinijih listića zelenog čaja zdrobljenih u prah.
Komentari