Jedem bolje uz malo volje

Učenici OŠ Kneginec Gornji u Luminiju prezentirali proizvode napravljene od ostataka hrane

Objavljeno: 24.10.2023. 15:10

Zadnja izmjena: 24.10.2023. 15:12

Foto: Ivana Bertović

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji povodom Svjetskog dana hrane, Dana kruha i zahvalnosti već tradicionalno se provode aktivnosti kojima je cilj učenike osvijestiti o problemima i važnosti pravilnog korištenja hrane te smanjenja otpada kojeg čini hrana.

Ove se školske godine u sklopu Održivog razvoja i Građanskog odgoja i obrazovanja provodi projekt Budi faca, iskoristi ono što drugi baca!, a jedna od aktivnosti Jedem bolje uz malo volje vezana je upravo uz hranu kao otpad.

Tijekom rujna, pod vodstvom učiteljice biologije i kemije, Kristine Maričić, provedena je anketa o bacanju hrane u kojoj je sudjelovalo 168 kućanstava s područja Općine Gornji Kneginec. Rezultati su pokazali da su mještani općine osviješteni u pogledu bacanja hrane, ali još uvijek postoji značajan postotak hrane koja se baca. Pod vodstvom učiteljica Kristine Maričić i Martine Goričanac izrađena je zbirka savjeta i recepata Reciklirana čuda uz malo truda u digitalnom obliku. U sklopu izvannastavnih aktivnosti učenici su s učiteljicom Martinom Boltižar izrađivali uporabne predmete od ljuskica pistacija, dok su s učiteljicom Alenkom Vuk izradili nekoliko jela za degustaciju.

U Trgovačkom centru Lumini održana je degustacija jela i prezentacija proizvoda napravljenih od ostataka hrana te je predstavljeno istraživanje provedeno u rujnu. Podijeljeni su edukativni letci sa savjetima kako smanjiti otpad od hrane te poveznicom na zbirku savjeta u obliku QR koda. 

Komentari