praktična nastava na zapadu

FOTO Učenici Strojarske i prometne škole nakon inozemnog iskustva: 'Da nas pozovu - odmah bi otišli tamo'

Objavljeno: 06.12.2016. 19:13

Zadnja izmjena: 06.12.2016. 19:14

Učenici Strojarske i prometne škole zahvaljujući projektu Perpetuum mobile 3 imali su priliku iskusiti praktičnu nastavu u tri razvijene europske zemlje - Portugalu, Italiji i Finskoj. Premda i u svojoj školi mogu naučiti puno iz svojih oblasti, ovo inozemno iskustvo na njih je ostavilo poseban dojam.

Praksa je podrazumijevala i rad u konkretnim tvrtkama, koje nama nisu poznate ali su - po ocjenama učenika - izvrsno organizirane i kvalitetne, s vrlo solidnim radnim uvjetima i primanjima.

- Da nas tamo pozovu, odmah bi otišli. - nekoliko je njih gotovo jednoglasno izgovorilo na pitanje kako im se dopalo.

Tvrtke u Bologni i Bragi

Petero je njih polovicu listopada provelo u Bologni, gdje su radili u četiri poduzeća za prodaju automobila. Tamo su radili na završnoj pripremi vozila, rješavanju papira i svemu ostalom što se i inače događa u realnom procesu. Petra i Dino, kao i svi ostali, ističu da su se naučili timskom radu, ali da su imali i prilike upoznati kulturna blaga ovog dijela Italije. Kulturna su blaga upoznavali i učenici koji su imali praksu u velikom transportnom poduzeću u Bragi, koje posjeduje čak 150 autobusa. Tomislav i njegovi prijatelji ističu organiziranost, ljubaznosti i komunikativnost - ali i podatak da određeni zaposlenici tamo znaju zaraditi i 2000 eura mjesečne plaće. I u Italiji i u Portugalu komuniciralo se na engleskom i naše je učenike ohrabrilo to što su se u tome snalazili čak i bolje od svojih domaćina.

Iskustvo drugačije škole u Finskoj

U studenome je četvero učenika provelo dva tjedna u prohladnom finskom Tampereu gdje su mogli neposredno iskusiti svjetski hvaljeni školski sustav. Nekoliko ih se stvari dojmilo - opremljenost škole, odnos nastavnika prema učenicima i drugačiji raspored sati.

Što se tiče opremljenosti, zadivilo ih je koliko raznih vozila - viličara, kamiona i ostalih - finski učenici imaju na raspolaganju. Osobito su istakli simulator vožnje kamiona, sofisticirani stroj koji košta nekih milijun eura. I učionice su, naravno, vrhunski opremljene, računala su normalan dio nastavnog procesa.  Dopalo im se i to što se profesori prema učenicima odnose više kao prijatelji. Raspored sati i prehrana u školi dodatni su elementi koji pridonose kvaliteti - pauza za kavu, pa velika pauza za ručak kojega imaju pripremljeno u kuhinji jest nešto o čemu učenici u našoj zemlji i dalje mogu samo maštati.

- Kad su nedavno Finci bili kod nas najviše ih je začudio naš gusti raspored nastave i to što jedemo peciva i fast food, a ne kuhanu hranu pripremljenu u školi. - objašnjavanju nam učenici.

 

Daleko je Finska

Raspored nastave i u Strojarsko prometnoj - kao i drugim školama u našoj zemlji - uistinu je gust i naporan za učenike. Tako u ovoj varaždinskoj školi nastava počinje u 7.15 ujutro i traje s puno manjim pauzama do 13.15. 

- I ne možemo drugačije, jer djeca moraju stići na prijevoz u 2.10. Da bi došlo do promjene rasporeda, mora se promijeniti i cjelokupni vozni red. - objašnjavaju njihove profesorice.

Ali to ujedno podrazumijeva da neki moraju već u 5.30 ujutro hvatati vlak čak iz Budinšćine kako bi uopće bili na nastavi i onda se vratili kasno popodne doma. Kao što ni organiziranje školske kuhinje nije nešto jednostavno i jeftino. Još je veći problem kad se krenemo uspoređivati s Fincima po pitanju opremljenosti - premda će svatko bez imalo problema uvidjeti da Strojarska i prometna škola nudi solidan standard za naše hrvatske uvjete. Naš školski kadar - barem onaj kojega smo uspjeli upoznati u ovoj školi - vjerojatno je, uz kvalitetu samih učenika, i najbolji dio priče. Ali bi bilo jako lijepo da jednoga dana neki mladi iz Italije, Portugala i Finske kažu kako bi htjeli školovati se i raditi u Hrvatskoj. 

 

 

 

Komentari