GLAZBENA ŠKOLA

Učenici varaždinske Glazbene škole putuju u Royal Conservatoire The Hague

Objavljeno: 28.07.2021. 18:03

Zadnja izmjena: 28.07.2021. 18:09

Usprkos pandemiji, koja je na kratko odgodila planirane projekte, Glazbena škola u Varaždinu aplicirala je na natječaj Agencije za mobilnost i programe Europske unije s projektom pod nazivom "Talentom do izvrsnosti - postajanje glazbenikom", koji je u konačnici i odobren od strane nacionalne agencije te će učenici viših razreda srednje glazbene škole biti u mogućnosti upoznati i sudjelovati u radu "School for Young Talent" koja djeluje u sklopu institucije "Royal Conservatoire The Hague" - Koninklijk Conservatorium u Nizozemskoj.

Ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić istaknuo je:

- Razlog zašto smo odabrali School for Young Talent pri Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu je taj što je to bila jedna od rijetkih glazbenih škola s programom sličnim našem. Mnoge srednje glazbene škole u Europi su pod osnivačem privatne ili lokalne uprave i te institucije obično nude samo kurikulum glazbenih tečajeva ili predmeta. S druge strane, varaždinska Glazbena škola i School for Young Talent institucije su koje svojim studentima pružaju cjelovit integrirani nastavni proces. To je vrlo važno za mlade glazbenike jer nudi cjelokupni razvoj njihovih umjetničkih i intelektualnih kapaciteta kroz identifikaciju s institucijom koju pohađaju, pojasnio je Matačić.

Najstariji nizozemski konzervatoriji Royal Conservatoire The Hague, od samog svog osnutka, 1826. godine teži ka povezivanju tradicije i inovativnosti u kulturi i obrazovanju, a uskoro ga očekuje i preseljenje u novoizgrađeni kulturni i obrazovni kompleks Den Haaga „Amare“ . Glazbeni je to institutu koji se desetljećima zalaže za najvišu kvalitetu u obrazovanju, na kojem su kao nastavnici zaposleni međunarodno poznati glazbenici, a gdje su tradicija i vještina jednako važni kao i eksperiment i inovacija. Konzervatorij obuhvaća sve stupnjeve obrazovanja, a za takvo ustrojstvo se kao institucija zalaže i Glazbena škola u Varaždinu.

 

 

Komentari