smotra učeničkih zadruga

Učenička zadruga „Šestica“ iz VI. osnovne škole sudjelovala na državnoj smotri u Zadru

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.10.2017. 09:13

Zadnja izmjena: 18.10.2017. 09:18

Učenička zadruga  „Šestica“ iz VI. osnovne škole Varaždin sudjelovala je na 29.smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, a predstavile su četiri keramičarske sekcije sa suvenirima inspiriranima likom purgara – pripadnika Varaždinske građanske garde.

Mali zadrugari keramičari Vanesa Remar, Dora Kelemenić, Nika Kauzler i Jan Drenovački sa učiteljicama Ružicom Trogrlić i Ružicom Martinec posebno su bili ponosni na svoj izložbeni prostor. Kako su rekli, on je odraz suradnje sekcija zadruge kao npr. suradnja sa Domaćinstvom Gordane Lešnjak koji šiju platnene vrećice u koje se zapakiraju mali keramički purgari, a sekcija Mali tehničari s učiteljicom Petrom Lončarić Časar izrađuju papirnate kutije u koje se zapakiraju suveniri.

Tehničari na čelu s Markom Martincem lijepe figurice purgara na lesonitnu podlogu. A suvenire izrađuju i keramičarske sekcije voditelja Ivana Duića i Irene Čerpinko. Osim figurica purgara izrađuju se i zdjele, satovi, stalci za olovke, a poseban motiv na vazama i keramičkim kutijicama je ukras „Medvedova capa“ koji se nalazi na rukavu purgarske odore.

Posebnost  na izložbi bilo je što je „Šestica“ jedina zadruga koja je dobila dozvolu Varaždinske građanske garde da mogu lik purgara koristiti za izradu suvenira, a  takve suvenire purgari otkupljuju od zadruge i prezentiraju po cijelom svijetu prilikom službenih posjeta.

 

Komentari