Udruga Ekomuzej Lepoglava nastavlja raditi na mnogobrojnim projektima

Objavljeno: 02.04.2015. 09:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/ekomuzej lepoglava skupstina 2015

U Lepoglavi je održana skupština Udruge Ekomuzej Lepoglava na kojoj je bilo riječi o ostvarenim projektima, ali i onim budućima, a skupština je ujedno bila i izborna te je izabrano vodstvo koje će Udrugu voditi u narednom razdoblju.

- Protekle smo godine većinu aktivnosti usmjerili na realizaciju projekta Centar za posjetitelje "Centar pavlina". Projekt je prepoznat na najvišim razinama, pa smo tako za pripremu dokumentacije za izgradnju budućeg muzeja od Ministarstva turizma dobili 360 tisuća, a od Ministarstva kulture dodatnih 150 tisuća kuna – istaknuo je na održanoj Skupštini Udruge Ekomuzej Lepoglava njen predsjednik Dejan Bjelivuk.

Predsjednik Udruge tom je prigodom dodao kako pritom nisu zanemarili ni ostale aktivnosti, posebice one vezane za promociju lepoglavske čipke.

- Kroz projekt "Očuvanje kulturne baštine" uspjeli smo zaposliti četiri čipkarice na period od šest mjeseci. Prva smo udruga u Hrvatskoj koja je uspjela na takvom projektu zaposliti osobe koje u velikoj mjeri doprinose očuvanje baštine – rekao je Bjelivuk.

Prošlogodišnji Festival čipke u Lepoglavi, za čiju je organizaciju bila zadužena i Udruga Ekomuzej Lepoglava, bio jedan od najuspješnijih i najposjećenijih.

-  Ukupno imamo u provedbi projekte vrijedne milijun kuna koji će biti završeni 2015. godine –  istaknuo je predsjednik Udruge Ekomuzej.
Udruga i u ovoj godini planira nastaviti implementaciju projekta Centra za posjetitelje, promociju čipkarstva i provedbu projekata vezanih uz lepoglavsku čipku.

Tako se u ovoj godini, u okviru projekta financiranog od Europske unije, planira krenuti u otkup lepoglavskih čipki za postav budućeg muzeja, odnosno Centra za posjetitelje "Centar pavlina".

- I najduži put počinje prvim korakom, a mi smo taj korak učinili kad je u pitanju Centar za posjetitelje "Centar pavlina". Pred nama je idejno rješenje, o kojem će svoj sud dati i građani, jer to je projekt svih građana Lepoglave. Važno je istaknuti da smo za ovaj projekt već dobili potpore dvaju ministarstava, a sigurno je da Centar nećemo graditi sami, već ćemo sredstva za to nastojati osigurati putem fondova Europske unije, budući ne želimo za 20 – 30 milijuna kuna, kolika je vrijednost ovog projekta, zaduživati Grad – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i pri tom pohvalio  rad Udruge Ekomuzej Lepoglava.

Budući da je skupština ujedno bila i izborna, izbrano je vodstvo koje će Udrugu voditi u narednom mandatnom razdoblju. Za predsjednika je ponovno izabran Dejan Bjelivuk, za njegovog zamjenika Mirko Varović, za tajnicu Branka Funda, a za stručnu voditeljicu Tihanu Petrović Leš.
Izabrani su i novi članovi Savjeta koji će činiti - Marijan Škvarić, (Grada Lepoglava), Robert Maček (Gradsko vijeće Grada Lepoglave), Slavko Štefičar (ATK "Lepoglava"), Ljubica Dubovečak (Turistička zajednica grada Lepoglave), mons. Andrija Kišiček (Župa BDM), Marica Štefičar (predstavnica gospodarstva), Štefica Špiljak (predstavnica čipkarica), Mirjana Posavec (predstavnica obrazovnih ustanova), Mario Žuliček (predstavnik udruga mladih), Emil Tkalec (Projektno – razvojni ured), Damir Kužir (predstavnik sportskih udruga) te Karmela Geček (Udruga Lepoglavski ahat).

{gallery}ekomuzej lepoglava skupstina 2015{/gallery}

Komentari