EU PROJEKTI

Udruga Ekomuzej Lepoglava završila EU projekt za mlade, online radionicama i kvizom znanja

Objavljeno: 26.06.2020. 18:23

Zadnja izmjena: 26.06.2020. 18:36

Udruga Ekomuzej Lepoglava provela je projekt kojim je kroz online predavanja i kviz znanja djecu i mlade informirala i educirala o različitim aspektima članstva u Europskoj uniji. Ovim je projektom obilježeno predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

- Članstvo u Europskoj uniji, kao i europske politike, uspješne su u onoj mjeri u kojoj ih građani prepoznaju kao svoje te u onoj mjeri u kojoj ostvaruju jasne i vidljive koristi od njih, rekao je Dejan Bjelivuk, stručni suradnik na projektu. - Stoga je važno da građani imaju raznovrsne informacije kako bi, prema svojim interesima i potrebama, mogli što bolje koristiti mogućnosti koje pruža članstvo u EU te bili uključeni u promišljanje europske, a time i vlastite budućnosti. Naročito je važno uključiti mlade, koji su jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Upravo mlađa populacija ima priliku intenzivnije koristiti prednosti članstva Republike Hrvatske u EU i u njezinom je naročitom interesu aktivno sudjelovanje u društvenim procesima koji formiraju europsku budućnost. Stoga smo provedbom ovoga projekta, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, željeli  educirati i informirati upravo djecu i mlade o različitim aspektima članstva u Europskoj uniji te ih kroz projektne aktivnosti upoznati s mogućnostima koje donosi članstvo u EU, dodao je Dejan Bjelivuk.

Projekt je Ekomuzej Lepoglava provodio na području tri županije - Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske, a u njemu sudjeluju učenici osnovnih škola u Lepoglavi, Kamenici, Višnjici, Golubovcu, Nedelišću i Klenovniku te učenici Gospodarske škole Varaždin.

- Projektom smo kroz niz online predavanja učenike informirali o EU kako bi potaknuli njihov interes za aktivno sudjelovanje, rekla je Karmen Šoštarić, predsjednica udruge Ekomuzej Lepoglava. - U sklopu projekta osmislili smo i kviz znanja o Europskoj uniji, njenom ustroju, a posebice o mogućnostima koje pruža mladima. Planirali smo da u svakoj od ovih škola prezentaciju i radionicu održe profesionalci koji aktivno rade na projektima Europske unije, no, zbog protuepidemioloških mjera morali smo odustati od posjete školama. Stoga smo u svibnju snimili film - EU za mlade, kojim smo djeci predstavili mogućnosti koje imaju zahvaljujući članstvu naše zemlje u Europskoj uniji. Film djeca mogu pogledati online, kao i sudjelovati u kvizu o Europskoj uniji, dodala je Karmen Šoštarić.

 

Komentari