Udruga "Hajdina" organizira 21. veljače predavanje o heljdi

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 13.02.2014. 18:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija, Dragutin Kliček

Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina" i Varaždinska županija organiziraju predavanje vezano uz heljdu.

Predavanje koje će se održati 21. veljače, u petak, s početkom u 11 sati u prostorijama Županijske skupštine.

Teme predavanja su:
1) Od  zaboravljenog zrna do priznatog jela – Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"
2) Heljda, kultura prošlosti, sadašnjosti i budućnosti -  prof. dr. sc. Ivan  Kolak, Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Zavod za sjemenarstvo, Hrvatska banka biljnih gena.

Kroz predavanje sudionici će imati priliku upoznati se sa svim detaljima oko zaštite (žig-intelektualno vlasništvo) tradicionalnog jela Varaždinskog kraja – Kučanski koščićjak.

Isto tako, u suradnji sa Savjetodavnom službom, Udrugom "Hajdina" i Udrugom za biosjemenarstvo Varaždinske županije, kreće se u projekt oko revitalizacije, obnove i pokretanja biosjemenarstva za heljdu. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena, autohtonih i udomaćenih kultivara, za pokusnu sjemensku proizvodnju na području Varaždinske županije.

Komentari