Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina" i Varaždinska županija organiziraju predavanje vezano uz heljdu.
Predavanje koje će se održati 21. veljače, u petak, s početkom u 11 sati u prostorijama Županijske skupštine.
Teme predavanja su:
1) Od zaboravljenog zrna do priznatog jela – Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina"
2) Heljda, kultura prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - prof. dr. sc. Ivan Kolak, Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Zavod za sjemenarstvo, Hrvatska banka biljnih gena.
Kroz predavanje sudionici će imati priliku upoznati se sa svim detaljima oko zaštite (žig-intelektualno vlasništvo) tradicionalnog jela Varaždinskog kraja – Kučanski koščićjak.
Isto tako, u suradnji sa Savjetodavnom službom, Udrugom "Hajdina" i Udrugom za biosjemenarstvo Varaždinske županije, kreće se u projekt oko revitalizacije, obnove i pokretanja biosjemenarstva za heljdu. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena, autohtonih i udomaćenih kultivara, za pokusnu sjemensku proizvodnju na području Varaždinske županije.
Komentari