Udruga Okoliš: "Studija o utjecaju na okoliš ne zaslužuje prolaz"

Objavljeno: 09.01.2014. 13:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Sandra Županić

Udruga Okoliš danas je u Županijskoj palači održala je konferenciju za medije na kojoj su objasnili da nastavljaju svoju borbu protiv korištenja petrolkoksa u Ciglani Cerje Tužno.

U srijedu, 18. prosinca 2013., u Zagrebu je održana 2. sjednica Savjetodavnog stručnog povjerenstva za Ciglanu Cerje Tužno. Predstavnici Udruge prisustvovali su spomenutoj sjednici i dobili priliku da Povjerenstvu ukažu na najveće propuste u Studiji, kao što su prenizak dimnjak, neplaniranje upotrebe filtera, način na koja su provedena mjerenja, prikazani omjeri utrošenog petrolkoksa i plina te istodobni izlazak emisija iz spektra petrolkoksa na dimnjacima sušare i na dimnjaku tunelske peći.

- Povjerenstvu smo dostavili fotografiju na kojoj je jasno vidljivo da emisije iz spektra petrolkoksa izlaze i na dimnjacima sušare, a razlog tome je spoj sušare i tunelske peći i to u zoni žarenja peći te na taj način emisije izlaze i na dimnjacima sušare. Prilikom inspekcijskih nadzora prošle zime upravo su na taj način preusmjeravali plinove iz peći u sušaru do odlaska inspekcije. Nadamo se da će savjetodavno stručno povjerenstvo uvidjeti da ovakva Studija ne zaslužuje prolaz te da će im zdravlje ljudi u okolici Ciglane biti na prvom mjestu - rekla je Karolina Fijačko Varga, predsjednica Okoliša.

Također, u slučaju da Povjerenstvo, a nakon toga i nadležno ministarstvo odobre Studiju o utjecaju na okoliš Udruga Okoliš najavljuje tužbe.

Komentari