dum spiro, spero

Udruga prijatelja dvorca Maruševec proslavila 20. obljetnicu - iako kilometar daleko od dvorca

Objavljeno: 11.10.2016. 20:35

Zadnja izmjena: 11.10.2016. 20:55

Na proslavi 20. obljetnice od osnutka Udruge prijatelja dvorca Maruševec bilo je svečano i veselo, iako su se sastali u zgradi općine, a ne u kilometar udaljenom dvorcu. Svirali su tamburaši KUD-a Klaruš, recitirali učenici maruševečke osnovne škole i pjevali učenici Srednje škole Maruševec, koja je nekoć i koristila dvorac za nastavu. Došli su i razni gosti, poput varaždinskog pjesnika Ernesta Fišera, bivšeg saborskog zastupnika Miroslava Korenike i fratra Zvonimira Bono-Šagija.

Predsjednica udruge Blanka Glavica-Ječmenica dala je presjek 20-godišnjeg rada i ponovno istaknula njihove glavne ciljeve. Udruga je osnovana s ciljem promicanja očuvanja najznačajnije kulturne baštine ne samo Maruševca nego i šire okolice, u vrijeme kad je dvorac bio u državnom vlasništvu i u opasnosti od zanemarivanja. U suradnji s obližnjim Adventističkim učilištem organizirali su brojne izložbe i priredbe u dvorcu, a kada je dvorac vraćen privatnom vlasniku svoje su aktivnosti usmjerili na očuvanje maruševečke kulturne baštine. Tako su i oživjeli zaboravljeni narodni običaj kićenja Jure Zelenog.

Članovi Udruge smatraju, a time dijele i mišljenje brojnih stanovnika Maruševca, da je dvorac, bez obzira na privatno vlasništvo, kulturna baština Maruševca i hrvatskog naroda. Stoga očekuju određeniji stav Države naspram kulturnog dobra i njegova tretmana u budućnosti, držeći se i parole s pročelja dvorca Dum spiro, spero (Dokle dišem - nadam se).

 

Komentari