nižu se optužbe

Građani sumnjaju da udruga Spas prodaje pse i ne hrani ih dovoljno - voditeljica sve negira

Nedavno smo objavili članak o Udruzi Spas, nakon što nam se javilo više građana nezadovoljnih zahtjevnom procedurom koja je potrebna kako bi se u Spasu udomio psić, na što je voditeljica Udruga Gordana Lacko poručila kako su oni još i preblagi. 

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.11.2018. 11:04

Zadnja izmjena: 28.11.2018. 11:30

Nedavno smo objavili članak o Udruzi Spas, nakon što nam se javilo više građana nezadovoljnih zahtjevnom procedurom koja je potrebna kako bi se u Spasu udomio psić, na što je voditeljica Udruga Gordana Lacko poručila kako su oni još i preblagi. 

<< Građani se bune na zahtjevne procedure oko udomljavanja u Spasu, a oni poručuju: ''Još smo i preblagi''>>

Nakon što smo objavili taj članak, reakcije građana tu nisu stale. Naprotiv, sve više i više ljudi počelo nam se javljati sa svojim pričama i osobnim iskustvima s udrugom, a na našoj Facebook stranici čitatelji su ostavili blizu 200 komentara. Tvrde kako ih najviše smeta što se potencijalnim udomiteljima ne dozvoljava obilazak azila u procesu udomljavanja, spominje se i odbijanje donacija, plaćanje udomljavanja, a zanima ih i povezanost Udruge Spas s njemačkom udrugom Lesika koja na svojim službenim stranicama za cijenu od 300 eura i više prodaje psiće iz varaždinskog azila.

Javila nam se i Jasmina Vrček, osnivačica udruge Spas, koja se na početku zvala Udruga ''Život''.

- Ja sam se maknula jer mi se otpočetka nisu sviđale stvari koje su se tamo radile, a muž je još radio tamo kada je došla aktualna voditeljica udruge. U statutu udruge lijepo piše da su psi namijenjeni za udomljavanje, a ne za prodaju i daljnji rasplod. Mi smo imali velike planove i napravili nacrte za šetnicu, ali ništa se od toga nije moglo ostvariti jer donacije nisu išle u tom smjeru - rekla je Jasmina. Kako dodaje, uvjeti u azilu su nepodnošljivi, a psi često gladni zbog hrane trgaju jedan drugoga.

- Oni dobivaju kruh iz Varaždinke i taj kruh se prelije toplom vodom i to psi jedu, a s obzirom na donacije koje se dobivaju, ti psi nebi trebali biti nikada gladni ni žedni - kaže nam Jasmina.

Još jedna čitateljica koja je javno odlučila izaći sa svojom pričom je Svjetlana Šakić koja tvrdi kako je udomljavanja svojeg psa platila 200 kuna.- Ja imam račun na 200 kuna ( ime na računu je od svekrve na koju glasi pas) koji sam dobila kad sam udomila psa i čujem od svojih prijatelja i bližnjih da su oni platili - priča nam Svjetlana i dodaje kako je u kontaktu s ljudima blisko povezanima s udrugom koji su joj potvrdili kako u azilu vladaju loši uvjeti. 

Kontaktirala nas je i Lidija Jaranović koja tvrdi kako je s kćerkom našla maloga pekinezera kojeg je odvela u Spas, a onda je, kako tvrdi, pas nestao.- Javila nam se potencijalna udomiteljica koja je silno htjela tog pekinezera i u Spasu su odugovlačili i uopće joj se nisu javljali i nisu htjeli reći gdje je taj pas završio i onda sam njegovu sliku našla na stranici od njemačke udruge, a oni tvrdi kako je udomljen - govori nam Lidija.

Inače, kako doznajemo iz financijskog izvještaja, u 2017. godini prihodi udruge Spas bili su 1, 165,991 kn, a u udruzi je ukupno zaposleno sedmero ljudi. Također, Grad Varaždin ove je godine povisio donacije udruzi za još 200 tisuću kuna te sada ukupna novčana sredstva od Grada iznose 560 tisuća kuna. 

''Udomljavanje se ne naplaćuje, ali primamo donacije''

Kontaktirali smo i voditeljicu Udruge Spas Gordanu Lacko kako bi provjerili sve ove navode. Što se tiče optužbi da se psi iz Spasa prodaju na internetskim stranicama njemačke organizacije Lesika, Lacko tvrdi kako oni ne prodaju nego udomljavaju pse iz skloništa Spas, ali ako se pronađu udomitelji iz Europske unije, udomitelji pristaju dati naknadu i ti novci se ulažu u projekte u skloništu Spas.

 - Udomitelji i simpatizeri organizacije doniraju sredstva za projekte koje financira organizacija Lesika.Jedan takav projekt kupnja je suvremenog kontejnera od 70 kvadrata za štence i skotne kujice, a također su financirali i kupnju novog auta za potrebe skloništa - govori nam Gordana. 

Što se pak tiče navoda da se udomljavanje u Spasu plaća, Lacko to negira i tvrdi kako Spas nikada ne odbija nikakve donacije osim madraca, velikih tepih, te jastuka i popluna punjenih perjem jer to ne primaju. Kako kaže, sredstva Općina i Gradova nisu dovoljna za hranu i veterinarske troške, ali tvrdi kako bez njh ne bi ni opstali.

- Opstajemo zahvaljujući Gradu i Županiji, ali i svim ljudima dobre volje koji prepoznaju naš rad i koji su se na bilo koji način uključili u rad naše Udruge  - volontiranjem, donacijama ili udomljavanjem - za kraj je rekla Lacko. 

 

Komentari