Udruga umirovljenika Lepoglava održala godišnju Skupštinu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 24.02.2014. 08:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Lepoglava broji oko 1700 umirovljenika, a njih četiristotinjak članstvom je vezano za Udrugu umirovljenika Lepoglava, koja je redovitom godišnjom Skupštinom zaključila, prema rezultatima rada, uspješnu 2013. godinu.

 - U protekloj smo godini organizirali šest izleta, uspješno sudjelovali na županijskim i međužupanijskim sportskim susretima umirovljenika, unutar udruge organizirali sportske aktivnosti, educirali smo i savjetovali naše članove, organizirali redovita preventivna mjerenja tlaka i šećera, sudjelovali na međunarodnom projektu "Aktivni staršje za Europu", obilježili Dan starijih osoba te se družili kad je za to bilo prilike – izvijestila je članove Skupštine predsjednica Udruge Marija Varović.

Po prvi puta Skupština je održana po delegatskom principu s delegatima iz svih područja grada Lepoglave. Svi oni složili su se s podnesenim izvješćima pa tako i planovima za 2014. godinu, u kojoj lepoglavski umirovljenici i nadalje planiraju putovati, družiti se međusobno i s drugim umirovljeničkim udrugama, organizirati izložbe, rekreirati se, voditi brigu o zdravlju i proaktivno sudjelovati u društvenim zbivanjima na području grada Lepoglave, prije svega pružiti pomoć organizatorima ovogodišnjeg Čipkarskog festivala.

Financijski, Udruga posluje pozitivno u velikoj mjeri zahvaljujući Gradu Lepoglavi, koji značajnim sredstvima podupire njen rad. Ove godine riječ je o iznosu od 45 tisuća kuna koje će Udruga iskoristiti za unaprjeđenje kvalitete života i materijalnog statusa umirovljenika.

Dio tih sredstva pomoći će Udruzi da i dalje redovito isplaćuje pomoć iz Fonda posmrtne pripomoći obiteljima preminulih članova Udruge, no zbog slabijeg punjenja Fonda, u nešto manjim iznosima, tako da će posmrtna pripomoć za one koji su u Fond sredstva uplaćivali tijekom 15 godina biti 800 kuna, za one koji su sredstva u Fond uplaćivali između 15 i 20 godina 1.000 kuna, a za one koji su to činili više od 20 godina - 1.200 kuna.

- U narednih pet godina problema s isplatom posmrtne pripomoći neće biti – istaknula je predsjednica Varović.

I lepoglavski umirovljenici suočeni su s činjenicom da bi sada, kada provode svoje umirovljeničke dane trebali uživati u svojim teško stečenim mirovinama, moraju s tim istim mirovinama i dalje pomagati svoju djecu koja ili su bez  posla ili rade bez da primaju plaću.

Upravo je mirovina često jedini izvor sredstava pojedinim obiteljima na području grada Lepoglave, složili su se okupljeni umirovljenici, izrazivši nadu da će mirovina i dalje redovno stizati na njihove račune.

- Čestitam vam na brojnim aktivnostima koje ste odradili u protekloj godini te vam želim dug život i redovitu mirovinu – pozdravila je lepoglavske umirovljenike predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen, pridruživši se pozdravima i pohvalama i drugih gostiju Skupštine lepoglavske Udruge umirovljenika.

Komentari