Udruga za palijativnu pomoć "Srce" organizirala edukaciju za potencijalne volontere

Objavljeno: 28.11.2014. 21:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Udruga za palijativnu pomoć "Srce" Novi Marof organizirala je u četvrtak, 27. studenog s početkom u 16 sati, edukaciju za sve djelatnike Opće bolnice Varaždin – Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, članove udruge i ostale zainteresirane građane na temu "Multidisciplinarni pristup palijativnoj skrbi".

Osim Gordane Štirjan Marković - pročelnice u službi Novi Marof i voditeljice odjela palijativne skrbi te socijalne radnice Miljenke Šimec u ulozi domaćina, nazočnima su se obratili Renata Marđetko iz Centra za koordinaciju palijativne skrbi u Gradu Zagrebu, Olivera Tomas iz mobilnog tima volontera u palijativnoj skrbi Franjevačkog svjetovnog reda u Zagrebu te vlč. Krunoslav Pačalat, dušebrižnik koprivničke županijske bolnice.

Govoreći o temeljnom smislu palijative, o tome gdje mi tu možemo pronaći sebe te kako kroz pomaganje drugima obogatiti vlastiti život, predavači su svojim izlaganjima oduševili i zainteresirali sve prisutne.

Okupljeni su mogli naučiti nešto o struci, čuti iskustva i doživljaje iz svakodnevnog života palijativnih djelatnika, preispitati vlastita razmišljanja i stavove o životu i smrti. Palijativna skrb obuhvaća fizičku, psihosocijalnu i duhovnu skrb. O međusobnom prožimanju tih triju područja na posebno suptilan i pomalo humorističan način govorio je vlč. Krunoslav. Govoreći o svojim iskustvima s bolesnicima u ulozi dušebrižnika i duhovnog vođe, naglasio je koliko je uloga duhovnika bitna u cijeloj toj brizi za bolesnika, jer medicina i liječnici ne mogu podići, ohrabriti i olakšati bolesniku na toj duhovnoj razini. Smatra da struka - dakle liječnici, medicinske sestre, zatim palijativno osoblje i ostali, zajedno s njima svećenicima moraju raditi timski i pružati si pomoć i potporu jer jedino takva višedimenzionalna briga za bolesnika može rezultirati konkretnim pomacima za pa čak i ozdravljenjem bolesnika.

Unatoč tome što volonterizam nije baš bio prisutan u našim bolnicama socijalna radnica Olivera objašnjavala je kako efikasno organizirati volontere različitih profila i zvanja i uklopiti ih u svakodnevni život bolnice na način da budu pomoć i podrška u radu ionako preopterećenog i malobrojnog bolničkog osoblja.

- Jako mi je drago što se odazvao ovoliki broj ljudi na našu edukaciju. Zahvaljujem na dolasku županijskim patronažnim sestrama, djelatnicima obiteljskih domova i domova za starije i nemoćne te okolnih bolničkih ustanova što je pokazatelj kolika je potreba za ovakvim edukacijama. Ovo je prilika da se među potencijalnim volonterima nađu i mladi stručnjaci koji su još u potrazi za poslom, ali prije svega ovo je prilika za dobronamjerne ljude pozitivnih emocija da rade nešto dobro za druge ali i za sebe -  izjavila je Miljenka Šimec.

Svi koji su zainteresirani za volontiranje u udruzi ili oni koji su u potrazi za dodatnim informacijama mogu se obratiti Miljenki Šimec na broj 099 310 9388 te putem e-maila: [email protected].

Komentari