Udruga „Vinogradara i voćara Varaždinbreg“ održala je u voćnjaku Ivana Fučkara na Banjščini radionicu s tematikom orezivanja i zaštite jabuka.
Cilj radionice bio je podučiti vinogradare i voćare pravilnom formiranju i orezivanju jabuka čime se povećava rodnost i kvaliteta plodova u berbi, razlikovanju rodnih grana od vodopija, te kako se zimskom rezidbom krošnje ostavlja omjer vegetativnih i cvijetnih pupova koji u konačnici određuju količinu roda jabuke.
Na radionici je također posebno istaknuto kako je prije svake rezidbe rezni alat potrebno dezinficirati dezinfekcijskim sredstvom. Domaćin radionice Ivan Fučkar u svome voćnjaku uzgaja 270 stabala voćaka jabuka, a višak proizvoda prerađuje u jabučni sok. Edukaciji kneginečkih vinogradara nazočio je zamjenik općinskog načelnika Robert Đuranec, a nakon edukacije u voćnjaku uslijedila je konzumacija jabuka odnjegovanih u podrumu bez posebnog tretmana te degustacija prirodnog jabučnog
Komentari