Udruge ostaju bez prostora, župan ljutit: Nitko neće iseliti!

Objavljeno: 08.03.2011. 12:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

- Svima je u interesu da se zadrži Županijski sud, Trgovački sud i Županijsko državno odvjetništvo, kaže v. d. županijskog državnog odvjetnika D. Šabijan

Nakon spajanja općinskih sudova, spajaju se i županijska državna odvjetništva, pa su početkom ove godine s varaždinskim odvjetništvom spojena odvjetništva u Čakovcu i Koprivnici.

Iako do fizičkog spajanja odvjetništva nastavljaju raditi kao stalne službe Županijskog odvjetništva u Varaždinu, rješava se pitanje njihova smještaja na jednoj lokaciji. Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom dodijelio je Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu na korištenje zgradu u Kratkoj 1.

- Državno je odvjetništvo već preuzelo poslovne prostore na trećem katu. Prostor je prethodno adaptiran i opremljen - kaže v.d. županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu Darko Šabijan.

Kako prostore u Kratkoj koriste udruge i pravne osobe s kojima je Županija sklopila ugovor, spomenuti državni ured ovlastio je odvjetništvo da pokrene postupak njihova iseljenja. Rok za iseljenje istječe sredinom mjeseca, no tu bi moglo biti problema.

- Nitko se neće iseliti! Budući da je zgrada vodotornja naša, neka nam vrate naše prostorije. Uzeli su nam Kratku, a ne daju nam vodotoranj. Svi dobivaju, samo nama uzimaju! - ljuti se župan Predrag Štromar.

Ako se neki korisnici ne isele u određenom roku, pokrenut će se sudski postupak radi iseljenja, no Štromar samo kaže: ”Pa nek’ tuže!”.

Iseljenjem odvjetništava oslobodili bi se značajni prostori u sudskoj zgradi u Varaždinu nužni za potrebe predstojećeg fizičkog objedinjavanja županijskih sudova s područja Varaždina, Čakovca i Koprivnice.

- Varaždin postaje jedan od većih pravosudnih centara, pa svi mi iz pravosuđa očekujemo potporu lokalne samouprave, čiji je interes da Varaždin zadrži Županijski sud, Trgovački sud i Županijsko državno odvjetništvo - kaže Šabijan. Spajanje bi se trebalo završiti do stupanja na snagu Zakona o kaznenom postupku. To odvjetništvu nameće nove obveze, odnosno preuzimanje istrage.

- Novim obvezama moguće je uspješno odgovoriti samo adekvatnim ekipiranjem i u prostorima koji omogućuju normalno funkcioniranje službe - rekao je Šabijan.

Agencija VLM
Foto: ris.com.hr

Komentari