'mjere ozdravljenja'

Ekonomist Ljubo Jurčić o uzrocima gospodarske stagnacije, plaćama u našoj županiji, ali i Agrokoru

Objavljeno: 06.04.2017. 20:41

Zadnja izmjena: 06.04.2017. 20:41

Foto: Petra Mlinarić

Predavanje uglednog ekonomista, političara i sveučilišnog profesora Ljube Jurčića pod nazivom 'Uzroci gospodarske stagnacije i mjere ozdravljenja Republike Hrvatske' održalo se danas na varaždinskom Sveučilištu Sjever.

Ljubo Jurčić nam je u kratkom razgovoru prije samog predavanja otkrio nekoliko uzroka gospodarske stagnacije, a dotaknuo se i aktualne situacije oko Agrokora.

Jurčić ističe kako je prvi uzrok gospodarske stagnacije način privatizacije kroz koji nisu stvoreni tržišni poduzetnici nego u najvećoj mjeri rentijeri koji nisu poznavali tehnologiju, tržište i poslovne procese, potom slijedi monetarna politika koja je uvedena kao politika stabilizacije u jesen '93. godine i tako je zacementirala konkurentnost gospodarstva na niskom nivou, pa devizna klauzula koja je onemogućila kuni da obavlja funkcije novca, potom pogrešna struktura investicija, a ono što je direktno stvorilo javni dug, prema riječima Ljube Jurčića, je drugi mirovinski stup koji je otišao 70 milijardi kuna u proteklih deset godina.

Na upit kakva nas budućnost očekuje, Jurčić ističe kako Hrvatska ima vrlo dobre nominalne potencijale, ali postoji i jedna ideološka stvar, a to je: 'Mi smo se opredijelili za politiku 'nevidljive ruke', kao da će neka nevidljiva ruka na tržištu riješiti naše probleme, dok se čitavi svijet razvija na temelju jasne industrijske politike.'

Što se tiče našeg kraja i činjenice što je zaposlenost visoka, no plaće su male, Jurčić kaže da je to rezultat generalne ekonomske politike, odnosno, tečaja, a  s druge i nepostojanja industrijske politike koja stvara uvjete za industrije s većom dodanom vrijednošću.

Ljubo Jurčić se dotaknuo i goruće situacije oko Agrokora za koji kaže kako je Agrokor zapravo slika hrvatske politike u malom.

- Nedavno usvojen zakon se zove sistemski, te se ni ne bi mogao usvojiti u nekom drugom sistemu, a tu je krivnja i vlasnika Todorića, a još veća je i hrvatske politike koja je svojim nečinjenjem, ili krivim činjenjem omogućila da se stvori jedna firma koja ima monopol, posebice u poljoprivredi a s druge strane da nije poštovala zakonske rokove plaćanja 60 dana. Da se to poštovalo, možda ne bi došlo do duga od 16 milijardi, već možda tri milijarde. – zaključio je Ljubo Jurčić. 

Komentari