Ugledni slovenski pisac Feri Lainšček gostovao u Varaždinu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 19.04.2013. 10:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Priznati slovenski pisac Feri Lainšček u četvrtak, 18. travnja gostovao je u Varaždinu, a u sklopu svog boravka održao je predavanje u Županijskoj palači.

Gostovanje renomiranog pisca organizirano je u suradnji Druge gimnazije Varaždin, kao jedine škole u Hrvatskoj koja organizira učenje slovenskog jezika i kulture i Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, čija je predsjednica Barbara Antolić Vupora ovaj posjet istaknula kao nastavak odlične suradnje i pružanje dodatne vrijednosti učenicima koji uče slovenski jezik.

Nakon pozdravnih riječi zamjenice župana Varaždinske županije Blanke Glavice - Ječmenice, ugledni autor predstavio se prisutnima.

-Odrastao sam u tada skromnom Prekmurju, a moje djetinjstvo obilježila je privrženost obitelji. Međusobno smo pripovijedali mnoge priče, uvjeren sam da sam upravo zbog toga posao pisac- istaknuo je Lainšček te nadodao da ga vesele brojni prijevodi njegovih djela na hrvatski jezik.

Lainšček je dosad objavio tridesetak romana, pripovijetki i dramskih tekstova, a piše i poeziju te knjige za djecu. Za svoj rad osvojio je brojne nagrade, od kojih se najviše ističu nagrada Kresnik za najbolji slovenski roman, slovenska nacionalna nagrada za književnost Prešeren Fund Prize te nagrada Vladimir Slejko Fund. Njegova djela poslužila su kao predložak za nekoliko televizijskih serija i filmova.

Komentari