znanstveni skup u varaždinu

Ugledni svjetski geotehničari u Varaždinu raspravljali o sprečavanju štete od klizišta, poplava i potresa

Objavljeno: 16.11.2016. 13:51

Zadnja izmjena: 16.11.2016. 13:53

Varaždin je, između ostalog, i grad u kojemu se nalaze razna učilišta i sveučilišta, te ujedno i mjesto gdje se znaju održavati razni znanstveni skupovi, i to često s uvaženim i vrhunskim stručnjacima. Upravo je jedan takav skup održan od prošlog četvrtka do subote na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji svoje prostore ima baš u našem gradu.

Radi se zapravo o savjetovanju iz oblasti geotehnike koja se bavi sanacijom ali i sprečavanjem pojave klizišta, problema s temeljnim tlom i stabilnošću građevina. Održana su predavanja u kojima su između ostalog sudjelovali ugledni bečki profesor Heinz Bradl te znanstvenici s japanskog sveučilišta Yamaguchi. Istaknuto je da se potresi ne mogu predvidjeti, ali se mogu smanjiti štete ukoliko se u gradnji postupa prema pravilima struke. Struka je bitna i da bi se spriječile pojave klizišta, kao i da bi se zaštitili od poplava.

Govorilo se i o tehnologijma ispitivanja tla, a dvojica profesora sa Sveučilišta Yamaguchi pokazali su kako se snimanje s japanskog satelita može koristiti za predviđanje nastanka klizišta, kao i za hitno skupljanje podataka o štetama nakon nastale katastrofe. Uz Hrvatsko geotehničko društvo i Geotehnički fakultet, suorganizatori su bili i već spomenuto Sveučilište Yamaguchi te Tehničko veleučilište u Zagrebu. Dobro je da se ovakvi skupovi održavaju u našem gradu i voljeli bi da to izazove veću pozornost varaždinske javnosti. Jer teme poput klizišta, poplava i potresa itekako su bitne za naše podneblje.

 

Komentari