Županija: Nejasni su kriteriji određivanja nerentabilnih linija

Piše: evarazdin

Objavljeno: 15.12.2011. 14:41

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Ukinuta je željeznička linija između Varaždina i Novog Golubovca, pošto su ukupni troškovi prometovanja vlaka br. 3514 procijenjeni na 921.691,74 kuna godišnje, a navedeni prijedlog Varaždinska županija nije prihvatila jer navedena sredstva nisu ni planirana, niti osigurana....

>> Ivanec i Lepoglava oštro protiv ukidanja večernje radničke linije

>> “Ako ukinu liniju za Golubovec, tijelima ćemo zaustaviti vlakove”

Varaždinska županija 10. studenog ove godine zaprimila je dopis tvrtke HŽ Putnički prijevoz u kojem se obavještava o troškovima prometovanja vlakova na relaciji Varaždin – Novi Golubovec (vlakovi 3500 i 3514) koji prema njihovoj procjeni iznose oko 1,47 milijuna kuna godišnje. U istom se dopisu od Varaždinske županije tražilo i da imenuje osobu koja će dogovarati detalje oko zaključivanja ugovora za prometovanje vlakova kao i pokrivanje tih troškova.

Slijedom navedenog zahtjeva, župan Varaždinske županije uputio je 21. studenog dopisom zahtjev predsjedniku Uprave HŽ Putnički prijevoz Renatu Humiću kojim se tražio nastavak prometovanja vlakova na liniji Varaždin – Novi Golubovec (vlakovi 3500 i 3514) te pojašnjenje, odnosno specifikacija  troškova prometovanja navedenih vlakova, kao i točna namjena sklapanja potencijalnog ugovora, obzirom da iz prethodnog dopisa nije bilo jasno je li riječ o ukupnom trošku prometovanja vlakova ili svojevrsnoj subvenciji.

S obzirom da na navedeni dopis Varaždinske županije tvrtka HŽ Putnički prijevoz nije odgovorila sve do 7. prosinca 2011. godine, Varaždinska županija poslala je požurnicu za očitovanjem na upit, a istovremeno i dodatni Zahtjev za nastavkom prometovanja vlaka na liniji Varaždin – Novi Golubovec  (vlakova 3500 i 3514), odnosno zamolbom da se na rok od dva mjeseca odgodi ukidanje ovih linija, te napravi  analiza svrsishodnosti ovih linija kako bi se raspolagalo s konkretnim podacima o njihovoj rentabilnosti.

Na navedene dopise, Varaždinska županija 7. prosinca faksom primila je  očitovanje HŽ Putnički prijevoz u kojem ih je obavjetila o primitku našeg zahtjeva te također daju osvrt na nastalu situaciju pri čemu navode kako „HŽ Putnički prijevoz svoju ponudu nastoji približiti potrebama korisnika što je više moguće;  nažalost ne mogu uvijek svima izaći u susret; HŽ Putnički prijevoz, uslijed situacije na prometnom tržištu, već duže vrijeme racionalizira troškove i provodi razne mjere štednje; provode suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave u iznalaženju načina prikupljanja dodatnih sredstava“.

Također navode kako linije 3500 i 3514 na relaciji Varaždin –  Novi Golubovec terete HŽ Putnički prijevoz u iznosu od oko 1,47 milijuna kuna godišnje, pri čemu se navedeni iznos sastoji od troškova vuče vlakova i korištenja željezničke infrastrukture te ostalih troškova i ističu kako je „troškove prometovanja navedenih vlakova potrebno adekvatno razdijeliti između Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije obzirom da se pruga proteže kroz obje županije, za što je potreban dogovor zainteresiranih strana…“.

Nakon toga je 9. prosinca održan sastanak u Županijskoj palači gdje je od Varaždinske županije zatraženo podmirivanje 50% troškova ove linije s iznosom od 460.845,87 kuna godišnje za troškove održavanja. Naime, ukupni su troškovi prometovanja vlaka br. 3514 procijenjeni na 921.691,74 kuna godišnje, a navedeni prijedlog Varaždinska županija nije prihvatila jer navedena sredstva nisu ni planirana, niti osigurana.

­- Varaždinska županija učinila je sve u okviru svojih mogućnosti kako se ova linija ne bi ukinula pri čemu je HŽ putnički prijevoz u više navrata zamoljen da razmotri ovu odluku, odnosno napravi dvomjesečnu odgodu ukidanja ove linije i detaljnu analizu njene svrsishodnosti kako bi se raspolagalo s konkretnim podacima na što se, nažalost, nije pristalo. Pritom su nejasni i sami kriteriji određivanja nerentabilnih linija, obzirom da smo dobili informacije kako se neke linije - koje imaju znatno manje putnika od linije Varaždin - Novi Golubovec - neće ukidati- kazali su iz Županije.

Komentari