uvod u svijet odraslih

Umjesto na ulici, odrasli život mladih bez obitelji može započeti u Kući mogućnosti u Ulici braće Radić

Objavljeno: 08.09.2016. 12:37

Zadnja izmjena: 08.09.2016. 13:04

Jeste li se ikada pitali kako izgleda život onih bez obitelji, koji s navršenih 18 godina života izađu iz sustava socijalne skrbi i budu prepušteni sebi samima? Udruga Hoću život i organizacija The Foundation for Social Change and Inclusion, otvorili su danas još jednu Kuću mogućnosti i to u Ulici Braće Radić u Varaždinu, gdje će krov nad glavom, ali i pomoć u osamostaljenu dobiti upravo mladi bez obitelji.

- S navršenih 18 godina ili nakon završetka školovanja korisnici socijalne skrbi moraju napustiti sustav U tom trenutku većina njih nema ništa, nemaju stan, posao, nemaju novac, obitelj... Često nemaju ni predodžbu o životu izvan sustava ili udomiteljske obitelji. U toj situaciji često zapadaju u velike probleme, beznađe, poroke i druge loše stvari. To je situacija u Hrvatskoj. Sva ona sredstva koja država ulaže do njihove punoljetnosti zapravo često odu u nepovrat - kazao je Jonatan Vukov, voditelj Udruge Hoću život.

Kuća mogućnosti je osmišljena da uz smještaj, gdje se njeguju obiteljski odnosi, mladi dobiju i program stručnog mentrostva. Uz praktičnu pomoć u svakodnevnim životnim situacijama, uče i o potrebnim životnim vještinama, kako bi u periodu od dvije godine, koliko traje boravak u Kući, postali spremni i sposobni za samostalni život. 

- Mentorstvo obuhvaća poduzimanje potrebnih koraka za poduzimanje zaposlenja, pomoć u upravljanju osobnim financijama, vještine služenja računalom, moguće učenje stranog jezika, socijalne  vještine, praktične vještine, kao čišćenje, kuhanje, vođenje brige o higijeni i zdravlju... - objasnio je Jonatan Vukov.

Na otvorenju je bio i Chris Mould, osnivač organizacije The Foundation for Social Change and Inclusion.

- Kad nemate obitelj, lako je krenuti u krivom smjeru, uplesti se u kriminal i sl. Ovaj projekt osigurava sigurno mjesto, trening za životne vještine i pomoć da se pronađe zaposlenje. Želimo vidjeti mlade ljude kako ulaze u vrlo dobar odrasli život, da pomažu drugima, plaćaju poreze, budu dio zajednice - komentirao je Mould.

The fundation of social change and inclusion ima sjedište u Bugarskoj, a djeluje dugi niz godina. U ovom programu imaju desetogodišnbje iskustvo, a vode mrežu kuća u Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji, Grčkoj, Bugarskoj...

- Vrlo smo uzbuđeni vidjeti kako se projekt razvija. Imamo dobre rezultate. Mladi ljudi se zapošljavaju, vjenčaju se, imaju djecu, čak se fakultetski obrazuju... To je rezultat ovog projekta. U Varaždinu možete očekivati super rezultate kroz nekoliko godina.

Otvorenju su prisustvovali i dožupan Alen Kišić, gradonačelnik Goran Habuš i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Komentari