Uoči 13. sjednice Hrvatskog sabora Natalija Martinčević najavila zakonske prijedloge

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 13.05.2014. 12:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Alen Matušin

Natalija Martinčević, zastupnica u Hrvatskom saboru i čelnica Reformista, danas je u Varaždinu održala konferenciju za medije i najavila zakonske prijedloge i inicijative pred početak 13. Sjednice Hrvatskog sabora. Uz spomenuto, Martinčević je iznijela i stajalište Udruge reformista o skorašnjim izborima za Europski parlament.

Između zakonskih prijedloga i inicijativa o kojima je bilo riječi, Martinčević je zbog neefikasnog iskorištavanja sredstava iz EU fondova istaknula Zakon o Fondu za sufinanciranje EU projekata. Kako smatra, najveći problem očituje se u tome što pojedine županije, gradovi i općine neće moći realizirati projekte koje EU odobri jer u svojim proračunima nemaju sredstava za sufinanciranje do punog iznosa.  Predlaže zato da se Fond puni decentraliziranim sredstvima, koje jedinice lokalne i regionalne samouprave uplaćuju centralnoj državi.

Također, Martinčević je najavila inicijativu za izmjene i dopune Zakona o obrtu u sklopu suradnje s Hrvatskom obrtničkom komorom.  Postojeći Zakon, ističe, pokazao se lošim za obrtnike, a prijedlog izmjena odnosi se i na ukidanje odluka o naplati PDV-a za obrtnike odmah po obavljenom poslu umjesto po naplati.

Najavila je i inicijativu za promjenu izbornog sustava, tj. primjenu poluotvorenih lista za Hrvatski sabor – jednaki sustav izbora kao što je za Europski parlament. To znači da građani uz stranke i koalicije mogu na listi preferencijalnim glasom odlučiti koji će kandidat ući u Hrvatski sabor.

Pozvala je i na javnu raspravu te donošenje zakonskih prijedloga za funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju lokalne samouprave, s ciljem decentralizacije i smanjenja regionalnih razvojnih razlika: - U Hrvatskoj danas imamo velik paradoks, imamo velik broj jedinica lokalne i regionalne samouprave, a koje nemaju niti sredstava niti ovlasti, dok s druge strane njihovo funkcioniranje stvara visoke troškove.

- Udruga neće podržati niti jednu listu za Europarlament, ali ćemo pozvati naše članove da daju podršku g. Ivanu Jakovčiću koji dugi niz godina zastupa europske vrijednosti - rekla je Martinčević o predstojećim europarlamentarnim izborima.

Komentari