Uoči martinjskog vikenda pojačani nadzor prometa i drastične kazne

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 07.11.2013. 07:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Povodom "Martinja" policija će predstojećeg vikenda na području cijele Policijske uprave varaždinske vršiti pojačani nadzor prometa na cestama.

Očekuje se porast broja sudionika u prometu, ali i povećanih broj onih koji će, slaveći u našim krajevima popularni narodni običaj "krštenja mošta", konzumirati alkohol i nakon toga upravljati vozilima.

Iz Policijske uprave upozoravaju da je vožnja pod utjecajem alkohola i dalje jedan od glavnih uzroka nesreća na varaždinskom području, i to napose u vrijeme noćnih sati vikendom, kada se kao počinitelji uglavnom pojavljuju mladi vozači. Tijekom ove godine tako se dogodilo gotovo 270 prometnih nesreća u kojima je najmanje jedan od sudionika bio alkoholiziran.

Ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, kazne se kreću u iznosu od 700 do čak 15 tisuća kuna, a vozač koji je pod utjecajem alkohola počinio prekršaj može biti kažnjen i kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Vozačka dozvola oduzima se u trajanju do 12 mjeseci.

Također je važno znati da profesionalni vozači, kao i mladi vozači u životnoj dobi do 24 godine, za vrijeme upravljanja vozilom u krvi ne smiju imati ni općenito dopuštenih 0,50 promila.

Komentari