Upozorenje HAK-a: Za vikend pojačan promet na svim cestovnim pravcima

Objavljeno: 15.08.2014. 08:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger/Ilustracija

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na našu obalu (Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija), a budući da je to petak, mnogi će iskoristiti produženi vikend i odmoriti se nekoliko dana, objašnjava HAK u svojoj prometnoj prognozi.

Također, mnogi vjernici ih Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima se očekuje pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. HAK upozorava vozače na mnogobrojne hodočasnike pješake. Na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, očekuje se jak promet u blizini marijanskih svetišta, ali i na glavnim cestovnim pravcima u zemlji.

Ponovno jačanje prometa očekuje se u subotu, 16. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve ponovno se očekuju tijekom cijelog dana na naplatnoj postaji Lučko, kako na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj, tako i na izlasku s autoceste prema Zagrebu.

U subotu, u popodnevnim satima jačat će promet prema unutrašnjosti, odnosno prema graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija), na području Hrvatskog primorja (Rupa i Pasjak) i na autocesti A2 Zagreb-Macelj, prema graničnom prijelazu Macelj. Cijelog dana očekuje se pojačan promet i na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Opreznija vožnja potrebna je na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Zbog velike gustoće prometa moguća je vožnja u koloni, osobito u subotu prijepodne, na autocesti A4 Zagreb-Goričan, kod naplate Sveta Helena.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Tijekom nedjelje, 17. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim cestovnim pravcima. U popodnevnim i večernjim satima vožnju u koloni može se očekivati na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan, na autocesti A7 prema graničnom prijelazu Rupa, te na Krčkom mostu.

Na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t vrijedi od 14 do 23 sata. Za vikend je na snazi uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila, u subotu, (16. kolovoza) od 4 do 14 sati, a u nedjelju (17. kolovoza) od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Ostale informacije o stanju u prometu na cestama mogu se dobiti u HAK-u.

Komentari